Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izložba prve srpske slikarke

U holu zgrade Narodne banke Srbije na Slaviji u četvrtak, 2. jula 2009. godine, otvorena je izložba slika Katarine Ivanović, prve srpske žene slikarke. Povod za otvaranje izložbe bilo je obeležavanje jubileja – 125 godina od početka rada Narodne banke.



 


Katarina Ivanović (1811 – 1882), koja je živela i stvarala u Mađarskoj, tokom perioda buđenja i jačanja nacionalne svesti i romantičarskog pokreta u kulturi, slavljena je kao nacionalna heroina postavši poznata i kao prva žena akademik u Srbiji. Slikama rađenim u najboljem duhu tada vladajućeg bidermajer stila, Katarina je težila spajanju srpskog i mađarskog naroda, što je bio njen lični i umetnički moto.


Od 38 sačuvanih dela iz njenog slikarskog opusa, u holu Narodne banke na Slaviji do 30. septembra biće izloženo ukupno 18 slika iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, Mađarskog narodnog muzeja, Budimske eparhije i Galerije Matice srpske. Među slikama se nalaze i remek dela Italijanski vinogradar, Autoportret i portret cara Ferdinanda V Habzburškog.


Izložbu je otvorio ministar kulture Nebojša Bradić. Postavka je otvorena do 30. septembra 2009. godine svakog radnog dana od 12 do 20 časova. Ulaz je besplatan.


 




Datum objavljivanja: 03.07.2009.