Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izložba: Podižući zavesu. Centralnoevropske arhitektonske mreže

Muzej istorije Jugoslavije, Botićeva 6, Beograd, 12 Maj – 12 Jun 2015, otvaranje: Utorak, 12 Maj 2015, 13h. Vođenje kroz izložbu: Iris Meder i Sarmen Beglarian, Utorak, 12 Maj 2015, 14h.


 


Predavanje: Editing architecture/Uređivanje arhitekture, Malgožata Kućijevič i Simon de Jakobis, Utorak 12 Maj 2015, 17:00, Kulturni centar Beograda, galerija Artget


Izložba Podižući zavesu. Centralnoevropske arhitektonske mreže nastala je u saradnji istraživača i organizacija iz Poljske, Austrije,Slovačke, Češke, Mađarske, Hrvatske i Srbije, Izložba predstavlja uvod u dugoročni istraživački projekat, koji se bavi ulogom centralnoevropske međunacionalne arhitektonske mreže i saradničkih krugova u različitim prekretnicama, od početka 20. veka do adaptacija u periodu posle drugog svetskog rata, i njen odraz u post-socijalističkom stanju regiona. Doprinos organizacija iz najaktivnijih centara u regionu ovom projektu predstavlja svojevrstan pokušaj da se oživi i nadalje održava rad mreže.

Doprinos centralne Evrope formiranju i širenju modernosti je nepoznat ili se posmatra kao marginalna epizoda u posleratnoj istoriografiji globalnog pokreta moderne arhitekture, zbog njegovog odsustva iz glavnog narativa zapadne modernosti. Projekat istražuje ključne promene koje su formirale modernost u centralnoj Evropi i analizira studije slučaja sa ciljem da pokaže lokalni prijem i afinitete ka globalnoj modernosti. U nameri da se prikažu specifičnosti nacionalnih i transnacionalnih narativa, kao i multidisciplinarnih transfera, izložba se fokusira ne na elemente, već na mehanizme arhitektonske produkcije.

Tridesetak studijskih tema je organizovano u šest tematskih celina: Saradnje, Istraživanje, Eksperimenti, Susreti, Razmene i Javnost. Kao svojevrsni «posrednici» između tematskih celina, u izložbi se prikazuju i pojedine arhitekte koje su oko sebe formirale arhitektonske krugove, radile na razvoju kolektivnog arhitektonskog diskursa i bitno doprineli prenosu modernizma u lokalne kontekste. Njihov rad prikazan je analitički, kroz dijagrame koji povezuju gradove, arhitekte, institucije i važnije događaje ili projekte.

Izložba je producirana u okviru programa Collaterals na la Biennale di Venezia 2014. godine, a beogradska publika će imati priliku da je poseti u periodu od 12. maja do 12. juna u Muzeju istorije Jugoslavije.

Organizator: Fondacija za poljsku modernu umetnost - PMAF, Muzej istorije Jugoslavije, Beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA2015, Grupa Arhitekata.



www.ce-arch.net


 


 



Datum objavljivanja: 11.05.2015.