Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izložba novoprimljenih članova ULUPUDS-a

Izložba novoprimljenih članova ULUPUDS-a 2014, u ponedeljak u 19 časova, u beogradskoj galeriji SULUJ, Terazije 26/2. Izložba traje do 13. marta, 2014. godine.


 


U žživotu jednog umetničkog  udružženja, reprezentativnog i  sa dugom tradicijom, kakvo je Udružženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije – ULUPUDS, delove godine  markiraju određene aktivnosti i manifestacije.  Od osnivanja davne 1953, ULUPUDS , početkom svake godine,  prima nove članove u svoje sekcije. To je, svakako, jedan od najvažnijih momenata u karijeri umetnika i delovanju samog Udružženja, ali i jedan od najvećih ispita za sve one koji u njemu učestvuju. 



Konkurs za prijem novih članova ULUPUDS-a  svojevrsni je izazov ne samo  za kandidate već i za asocijaciju. Od novih članova se očekuje da profesionalno nastupe kao autorske ličnosti sa izvesnim, podrazumevanim,  biografskim referencama. S druge strane, Udruženje nastoji  da dosledno održi tradicionalno uspostavljene kriterijume za prijem novih članova, prepozna nove tendencije u radu pogotovo mlađih stvaralaca i odgovarajućih škola kao i da, od prvog dana, novim članovima bude drugi dom, mesto okupljanja, punkt za prave i pravovremene informacije, oslonac u žživotu i kreativnom radu.





ULUPUDS-ovo  članstvo ojačano je, 2014. godine, zahvaljujući prijemu 75 novih članova po konkursu i dvoje po pozivu (Dragiša Radulović i Stanko Crnobrnja).



Posebno je, ove godine, u odnosu na prethodnu, primećen porast interesovanja za sekciju fotografije. U poslednje vreme, kao veoma privlačne ispostavljaju se i sekcije za dizajn i vajarstvo (uprkos  teškim uslovima za rad u ovoj oblasti, u našoj sredini). Najveći broj prijavljenih beleži slikarsko-grafička sekcija, shodno njenoj razgranatosti na znatan broj disciplina, ali je manje – višše potvrđen i očekivani broj kandidata za sekcije: tekstil i savremeno  odevanje, arhitekturu, istoriju, teoriju i kritiku umetnosti,  umetnost keramike i  stakla i  oblast scenografije i kostimografije. Radovi odabranih umetnika, preko 90 dela, čine izložbu novoprimljenih članova ULUPUDS-a 2014. godine.  Među eksponatima su arhitektonski projekti, keramički radovi, vajarska dela u različitim materijalima i formatima, od nakita do monumentalnih komada, slike različitih poetskih pristupa i tehnika, crtežži, mozaici, ikone, grafike, ilustracije... odevni  predmeti, umetničke fotografije,  rezultati rada dizajnera, scenografa, kostimografa, konzervatora i restauratora...



Kolegijalni pozdrav uz zahvalnost  što ćete, kao i uvek do sada, propratiti našu programsku  aktivnost,



Ljubica Jelisavac, kustos izložžbe


 



Datum objavljivanja: 28.02.2014.