Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izložba MSUB-a u Bukureštu

Muzej savremene umetnosti iz Beograda (MSUB) u saradnji sa Nacionalnim muzejom savremene umetnosti iz Bukurešta (MNAC) organizuje izložbu Novi počeci.

 


Radoš Antonijević, Šator Muzej savremene umetnosti, 2012. Kolekcija MSU


Izbor akvizicija Muzeja savremene umetnosti od 2001. godine. Na izložbi će biti predstavljeno 15 dela iz kolekcije MSUB nastalih u periodu od sredine devedesetih godina XX veka do danas.





Nacionalni muzej savremene umetnosti (MNAC), Bukurešt

28. novembar 2014 - 29. mart 2015.



Umetnici: Radoš Antonijević, Marta Jovanović, Miodrag Krkobabić, Era Milivojević, Vladimir Nikolić, Vesna Pavlović, Aleksandar Rafajlović, Saša Tkačenko, Zoran Todorović, Miloš Tomić i Katarina Zdjelar


Kustoskinje izložbe: Sandra Demetrescu (MNAC) i Mišela Blanuša (MSUB)





Izbor je zasnovan na politici otkupa ustanovljenoj 2001. godine, od kada je Muzej, uprkos skromnim budžetima, uspeo da sprovede blagovremene otkupe pojedinih aktivnih protagonista lokalne, postjugoslovenske, kao i umetničke scene šireg regiona. Poseban akcenat u otkupnoj politici stavljen je na umetničke projekte u produkciji MSUB, naročito na radove koji tematizuju različite kontekste same institucije: umetnički, muzeološki, arhitektonski, društveno-politički ili sociološki.



Muzeju predstoji još jedan novi početak, otvaranje matične zgrade na Ušću, čiji je proces rekonstrukcije započeo 2007. godine. S novim planom da se na pedesetogodišnjicu 20. oktobra 2015. zgrada MSUB na Ušću konačno otvori za javnost, tim Muzeja i dalje radi na obogaćenju zbirki negujući orijentaciju ka postjugoslovenskom umetničkom prostoru. Pored toga, prioritet Muzeja je i unapređenje saradnje s institucijama u regionu. Izložba i izbor radova jedanaest umetnika iz zbirki MSUB u MNAC u Bukureštu jedan je od prvih koraka u tom smeru.


 


Datum objavljivanja: 28.11.2014.