Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izložba Miodraga Perića

U Galeriji SULUV u Novom Sadu u periodu od 30. maja , do 20. juna, 2011. godine može se pogledati izložba sluptura autora Miodraga Perića.


 


Alogični spojevi heterogenih elemenata stvaraju jedan »gramatički i sintaksički nepravilan iskaz« koji se može imenovati i kao »pravilo pomjerene konstrukcije« (D. Burljuk). U skulptoralnom polju se sudaraju različiti likovni modeli (mimetičko sa nemimetičkim), stvaraju se zbunjujući odnosi organskog i neorganskog (jelenski rogovi, čelične trake, ready made objekti...), uobičajeni položaji stvari u prostoru su poremećeni. Dolazi do semantičkog pomjeranja, jer je značenje elemenata određeno relacijama koje se uspostavljaju između njih u samom djelu. Značenje i smisao  iznova se uspostavljaju, u okviru parametara koji su određeni kontekstom skulpture, njenim unutrašnjim strukturalnim odnosima. Akumuliranjem, jukstaponiranjem i preplitanjem materijala različitih kakvoća, energija i značenja, nastaju novi vizuelni sklopovi koji nijesu slučajni nadrealistički sudari, već umjetnikov odgovor na složenost i segmentiranost svijeta u kome živimo.

Iz teksta Ljiljane Karadzic~ Miodrag Peric -Ostaci Naseg Dana,2008



   

Perićev skulpturalni jezik je zauman. (Eto ponovo avangarde i kubofuturiste Kručoniha.) On je bliži uzviku, uzdahu, onomatopeji, tautologiji i brzalicama, istinskom eksperimentu, nego razgranatoj, zavodljivoj i privlačnoj sintaksi. Time se on, na neki način, približava dada izrazu, iz kojeg je proizašla čitava avangarda, gadljiva na floskule i besramni savez nekrofilnog društva i njegove umetnosti.



Iz teksta  Milenka Bodirogica ~Miša Perić - Skulpturalna očuđavanja ,2011



C.V.

Miodrag Perić je rođen u Novom Sadu 1971. Diplomirao na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu,odsek -vajarstvo

samostalno izlagao 20 puta i učestvovao na brojnim simpozijumima u zemlji i  inostranstvu



www.miodragperic.com



Važnije izložbe i simpozijumi;

2011.  Galerija SKC Beograd,skulpture

2009. vajarski simpozijum MEANDER, Apatin

Medjunarodni vajarski simpozijum IN VIVO,NoviSad

2008. Galerija Prima Center Berlin,skulpture

Međunarodni simpozijum KLEINE WELT GROSSE WELT,Kleinbreitenbach, Nemačka

Galerija ULUCG,Podgorica,skulpture

2007. EAA symposium,Essen,Nemaćka

2006. Galerija prima Center berlin,skulpture

2005. Galerija SULUV,Novi Sad,skulpture



Galerija MELINA,drama,Grčka,skulpture


 


Datum objavljivanja: 25.05.2011.