Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izložba Metahousing

U organizaciji Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), Društva arhitekata Beograda i Muzeja grada Beograda na Međunarodnoj izložbi arhitekture i dizajna 2012.u Londonu od 30. juna do 12. jula 2012. godine biće predstavljena izložba Metahousing, autora Miloša Spasića.

 



 


Manifestacija International Showcase 2012 deo je šireg internacionalnog kulturnog projekta Olimpijade kulture koja će tokom ovog leta u Londonu, tokom priprema i za vreme trajanja sportske Olimijade i paraolimpijskih igara objediniti prestižne događaje iz sveta kuture i umetnosti. Pokrovitelj manifestacije je Britanski savet.



Imajući u vidu značaj manifestacije, kao i mogućnost da se kultura naše zemlje predstavi u Londonu, jednom od najznačajnijih centara umetnosti u trenutku kad će oči celog sveta biti uprte u ovaj grad, BINA je odlučila da predloži upravo ovu izložbu koja predstavlja iskorak u odnosu na klasične izložbe arhitekture. Izložba  Metahousing  predstavlja autentične vrednosti ovdašnjeg graditeljskog stvaralaštva spajajući dve krajnosti, dve tačke u vremenu: praistoriju i savremeni trenutak.



Izložba Metahousing će predstaviti najprepoznatljivije, krajnje, ultimativne aspekte neolitske i savremene arhitekture Beograda. Izložba će prikazati vinčansko naselje u Stublinama sa preko 200 nadzemnih kuća, segmente novobeogradskog bloka 21 – Šest kaplara i elemente arhitekture za 21. vek – Centar za promociju nauke, Blok 39. Projekat će pokušati da prikaže vezu između pojavnosti kuća i naselja sa ideološkim, ekonomskim i socio-kulturnim konstruktima u neolitu i savremenom post-socijalističkom dobu. Izložba pokreće pitanja: Ko je gradio izložene kuće? Ko je u njima stanovao i ko stanuje? Kako je stanovanje poimano u neolitu, a kako se poima danas? Kakavi su bili i kakvi jesu odnosi između suseda? Šta je formiralo i šta formira osećaj zajednice? Kako transformacija društva utiče na razvoj kuće i izgrađene sredine? Koje potrebe čoveka treba da zadovolji dom, objekat, naselje...? Kako i zašto se rađaju naselja i zašto nestaju?



Izložba Metahousing postavlja opšte smernice za (re)interpretacije i eventualno nove načine posmatranja fizičke pojavnosti života. Konačna rešenja za neke od problema u tumačenjima praistorijskog sveta svakako su predaleko od analognih ili sličnih obrazaca ponašanja današnjice. Izložba i neće nuditi objašnjenja, definicije i tumačenja, već će postavljanjem pitanja stvoriti prostor za nova promišljanja metapojavnosti praistorijskog i savremenog života.



Izložba Metahousing je sažeta verzije projekta Metapojavnosti – materijalana kultura prasitorisjkog i savremenog doba čija je realizacija predviđena 2013. u Beogradu.



Izložba Metahousing će biti predstavljena u galeriji Univerziteta Vestminster (University of Westminster) Ambika P3, reprezentativnom izložbenom prostoru u samom centru Londona.



Izložbu podržali:

Grad Beograd

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva

SIEPA

Centar za promociju nauke

JAT



Korisni linkovi:

Olimpijada kulture http://www.london2012.com/

London 2012 Festival http://festival.london2012.com/

Britanski savet http://www.britishcouncil.org

BINA http://www.bina.rs/

DAB http://dab.rs/sr/

Muzej grada Beograda http://www.mgb.org.rs/

Ambika P3 http://www.p3exhibitions.com/

Centar za promociju nauke http://www.cpn.rs/



Najava dešavanja:

29. jun – Otvaranje za novinare

30. jun – Svečano otvaranje izložbe

5. jul – Private View

12. jul – Zatvaranje izložbe


 



Datum objavljivanja: 10.05.2012.