Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izložba Legata Lepe Perović

Izložba "Legat Leposave Lepe Perović iz kolekcije Moderne galerije, Centra za kulturu Lazarevac", deo je međusobne saranje Centra za kulturu Lazarevac i Medija centra "Odbrana" i Doma vojske, Beograd.


 


Na izložbi će biti prikazan izbor dela iz Legata Leposave Lepe Perović (51 delo) i Kolekcije "Savremenici" (jedno delo), uglavnom jugoslovenskih autora 20og veka.



Dela iz poklon-zbirke Lepe Perovićre rezimiraju neke temeljne tež nje i vrednosti našeg međuratnog slikarstva i posleratnog perioda obnove i preporoda. Slike Petra Lubarde, Milana Konjovića, Zore Petrović, Mila Milunovića, Nedeljka Gvozdenovića, Peđe Milosavljevića, Radojice Živanovića Noe, Ljubice Sokić, Antuna Motike, Majde Kurnik, Ivana Radovića, Lazara Vozarevića, Mladena Srbinovića, Miljenka Stančića i drugih simbolišu određene škole i pravce, dajući i određeni karakter zbirke: najviše su zastupljeni međuratni ekspresionisti boje i, naročito, poetski realisti i intimisti, ali i umetnici novih tendencija u srpskom slikarstvu posle 1950. godine.





Leposava Lepa Perović je rođena 29. avgusta 1911. godine u brojnoj porodici Zorke i Đorđa Perovića, u selu Mašići blizu Banja Luke, u porodici hercegovačke i crnogorske loze. U Banja Luci je završila gimnaziju i učiteljsku školu 1932.godine. Prvo učiteljsko mesto dobila je u selu Medvođe u Bosanskoj Krajini. Iste godine odlazi na kratak učiteljski kurs u Beogradu, gde se povezuje sa beogradskim komunističkim krugovima, u kojima prepoznaje lične životne ideale, kojima ostaje verna tokom života. Tako je i započela svoju političku aktivnost, koju je kasnije nastavila u vidu ilegalnih poslova oko širenja i popularisanja komunističke ideologije. Prilikom jedne neuspešne akcije 1933. godine Lepa biva uhapšena, sprovedena u zatvorsku jedinicu na Adi Ciganliji gde prvi put upoznaje svog budućeg supruga Koču Popovića. Ubrzo biva oslobođena i narednih nekoliko godina biva premeštana po različtim selima u Srbiji u učiteljskoj službi. Dve godine provela je u Šumadiji. Uvek se rado sećala tog vremena i često o tome pričala. Po izbijanju rata Leposava postaje jedan od prvoboraca, aktivno učestvujući u ilegalnim pooslovima Komunističke partije, zajedno sa sestrama bila je i nosilac Partizanske spomenice. Nakon rata udaje se za visokog jugoslovenskog funkcionera i publicistu Konstantina Koču Popovića, sa kojim nije imala dece. Tokom života aktivno se bavila se kulturnom politikom, bila upravnik Galerije fresaka u Beogradu, a u jednom sazivu Skupštine Srbije bila je izabrana za narodnog poslanika u Šumadiji, gde je zastupala interese žitelja kolubarskog okruga. Zajedno sa suprugom Kočom Popović posedovala je bogatu kolekciju umetničkih dela, čiji je deo od šezdeset slika i skulptura uglavnom jugoslovenskih autora dvadesetog veka poklonila 1970. godine gradu Lazarevcu. Umrla je 2000. godine.



Izložba će trajati do 29. septembra 2012. godine.


 



Datum objavljivanja: 28.08.2012.