Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izložba Konstelacije u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Izložba Konstelacije, koja se održava od 17. septembra do 17. oktobra 2015. u Kulturnom centru Srbije u Parizu, okuplja dvanaest umetnika i umetnica mlađe generacije koji aktivno deluju na savremenoj umetničkoj sceni Srbije.

 



 


Svojim istraživanjima, kroz medij crteža, fotografije, videa i slike, ukrštajući različite umetničke prakse, pristupe, poetike i pozicije, oni beleže, istražuju i preispituju mogućnosti umetničkog delovanja u turbulentnim, neizvesnim, obeshrabrujućim prilikama koje ih okružuju. Oklevajući između nade i anksioznosti, idealističkih želja i realnih mogućnosti, kolektivnog angažmana i intimističkog pristupa, pokreću niz relevantnih pitanja o poziciji pojedinca-umetnika u društvu, o mogućnosti aktivnog delovanja na promenu istog, kroz neprestane dijaloge prošlosti i sadašnjosti.



Nastajući na rubovima međunarodne produkcije, u jednoj sredini koju odlikuje nepostojanje sistematske institucionalne podrške i jednog strukturalnog i održivog umetničkog tržišta, umetnici tragaju za alternativnim načinima artikulisanja sopstevih umetničkih praksi, koji su zasnovane na umrežavanju, grupisanju i samoorganizovanju u okviru samoodrživih umetničkih ekosistema koje sami stvaraju. Bilo da su motivisani generacijskom povezanošću, sličnošću umetničkih poetika ili pak pozicijom u specifičnom polju delovanja, ovi svojevrsni oblici samoorganizovanja vid su jedne autentične borbe za sopsteveno i autonomno mesto u društvu.





Koncipirana kao otvoreno polje, koje za svoje polazne tačke uzima gestove umetnika bez namere da ih uklopi u jednosmerni, lako čitljivi ili očekivani reprezentacijski narativ, izložba Konstelacije poziva posmatrača na dijalog, na promišljanje o mogućnostima  uspostavljanja pluralnih, evolutivnih, nehegmonističkih relacija, na preispitivanje postojećih konstelacija u jednom multipolarnom svetu. Ako smo iz različitih istorijskih iskustava stigli u zajedničku sadašnjost, kakvu sutrašnjicu možemo zamisliti na horizintu naših fragilnih realnosti?





Izložba Konstelacije

Kulturni centar Srbije u Parizu

123, rue Saint Martin
75004 Paris

17 / 09 / – 17 / 10 / 2015

Otvaranje izložbe : 17 / 09 / 2015 od 18h do 21h





Umetnici i umetnice: Ana Adamović, Ivan Grubanov, Nataša Kokić, Žolt Kovač, Marko Marković, Goran Micevski, Branislav Nikolić, Nemanja Nikolić, Nina Simonović, Saša Tkačenko, Marija Šević, Ivan Šuletić





Kustoskinja izložbe: Svetlana Montua, nezavisna kustoskinja i istoričar umetnosti

Izložba je koncipirana u saradnji sa platformom za savremenu umetnost Supervizuelna

uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije


 



Datum objavljivanja: 14.09.2015.