Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izložba knjiga - putopisa XIX veka

Izložba knjiga – putopisa XIX veka, čija je tema Beli Grad biće postavljena u Odeljenju stare i retke knjige u Zmaj Jovinoj ulici br. 1. Posetiocima će biti predstavljeno i ponovljeno izdanje knjige Beograd u devetnaestom veku iz dela stranih pisaca, kojim je obeleženo 75 godina izdavačke delatnosti Biblioteke grada.

 


BEOGRAD U XIX VEKU IZ DELA STRANIH PISACA




Autor izložbe i urednik dopunjenog izdanja knjige je bibliotekar-savetnik Mr Ljubica Ćorović




Izložba knjiga – putopisa XIX veka, čija je tema Beli Grad biće postavljena u Odeljenju stare i retke knjige u Zmaj Jovinoj ulici br. 1.  Posetiocima će biti predstavljeno i ponovljeno izdanje knjige Beograd u devetnaestom veku iz dela stranih pisaca, kojim je obeleženo 75 godina izdavačke delatnosti Biblioteke grada.




Vesti o gradu slavne istorije, koji se postepeno oslobađao orijentalne ljušture, rado su čitane u Beču, Varšavi, Parizu, Pragu, Petrogradu, Londonu, Lajpcigu. Stranice posvećene Beogradu po pravilu su pune simpatija prema ovoj, u to vreme još istočnjačkoj varoši, a u opisima pojedinih krajeva i znamenitosti kao da se oseća izvesna nostalgija za onim što se već počinje gubiti. Poljak Roman Zmorski, Francuzi Luj Leže i Žozef Renak, Čeh Jan Neruda, Nemac Gustav Raš, Italijan Andželo de Gubernatis, Englez Herbert Vivijen, Mađar Feliks Kanic, istražilivali su sve kutove Beograda, posmatrali, upoređivali sa životom u svojim sredinama, raspitivali se, beležili svoje utiske.




Izložba će trajati od 11-21. septembra 2009. godine, a moguće ju je posetiti radnim danima u vremenu od 10-16 časova. Grupne posete najavljuju se putem telefona: 26 36 266.


 


Datum objavljivanja: 10.09.2009.