Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izložba Ivanke Jevtović

U okviru obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata u Maloj Galeriji Doma Vojske Srbije 26. avgusta 2014. u 20.00 časova svečano će biti otvorena autorska izložba "Sećanje – tuga i lepota" akademskog slikara i dizajnera Ivanke Jevtović.

 



 


Izložba je posvećena heroinama Prvog svetskog rata, Milunki Savić i Nadeždi Petrović, a inspirisana 100. godišnjicom Velikog rata. Postavka priziva i neguje sećanje na sve srpske junake tog vremena.



Snažnom inspiracijom, koristeći tehniku kolaža u panelima, do stilizacije elemenata uniforme i narodne nošnje u modelima visoke mode, kroz ram i srce, kao simbole sećanja – Ivanka Jevtović gradi svoj zapis.Zato su ornamenti sa fresaka iz manastira raško-moravske škole, ćilimi, jabuke, upotpunili ramove u kojima je spakovano i sačuvano sećanje. A kada bi se sećanje razložilo i svelo na dva elementa – došlo bi se do tuge i lepote. Taj koncept jasno je definisan postavkom izložbe.



Izložbu će otvoriti Dušan Milovanović, muzejski savetnik Muzeja primenjene umetnosti u penziji, a na otvaranju će  govoriti autor izložbe Ivanka Jevtović i potpukovnik Slavoljub M. Marković, direktor Medija centra „Odbrana“ .



Izložba će biti otvorena u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije do 20. septembra 2014. godine radnim danima i subotom od 11.00 do 19.00 časova.


 



Datum objavljivanja: 22.08.2014.