Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izložba fotografija Panta rhei

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u četvrtak 11. juna, u 19 časova, biće otvorena izložba pod nazivom "Panta rhei", koja je rezultat saradnje dvojice fotografa - Aleksandra Kelića i Zorana Milovanovića, i Ljubice Jelisavac Katić, istoričarke umetnosti.


 


U pitanju je izložba fotografija sprovedena od strane Udruzenja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije - ULUPUDS.



Aleksandar  Kelić i Zoran Milovanović su beogradski fotografi srednje generacije, koji imaju bogate paralelne profesionalne biografije, ali i znatnu zajedničku aktivnost. Izlozba "Panta rhei" predstaviće kroz medij fotografije goruća pitanja vezana za ekologiju i zagađenje prirodnih resursa naše okoline.



Izložba fotografija "Panta rhei" biće dostupna publici do 06. jula 2015. godine. Kustos izložbe je Ljubica Jelisavac Katić, istoričarka umetnosti, dok je nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin Mileva Šijaković, viši kustos-istoričar umetnosti.





"Tema koja će još dugo i na različite načine zaokupljati pažnju umetnika i svih onih pojedinaca i institucija svesnih gorućeg problema zagađenja planete i resursa (vode, vazduha, zemljišta...)- tema ekologije kao da je sama pronašla fotografski dvojac sa kormilarom – fotografe Aleksandra Kelića i Zorana Milovanovića.

Beogradski fotografi srednje generacije, Kelić i Milovanović, koji imaju bogate paralelne profesionalne biografije ali i znatnu zajedničku aktivnost, i timsku - sa istoričarkom umetnosti Ljubicom Jelisavac – Katić, rešili su da iskoriste foto materijale preostale iz ranijih perioda rada i tehnologije fotografije. Potražili su od svoje saradnice, sa kojom su pre nekoliko  godina, realizovali i promovisali projekat Dodir (Moderna galerija – Lazarevac, 2005.) okvirne smernice mogućih tema, a onda ih je sam taj materijal koji valja iskoristiti za kolor fotografije, u vremenom napuštenoj tehnici, poveo ka jednoj od ponuđenih tema i zapuštenim obalama obližnjih reka.

Impuls da se iskoriste stare zalihe dvojice fotografa preklopio se sa velikom temom čuvanja vitalnih resursa grada, zemlje, planete... Lutajući tako obalama Dunava i Save, snimajući odabrane segmente kojima komentar nije potreban, ugledali su i jedan bačeni dijapozitiv, i, naravno, nisu odoleli, osušili su ga i skenirali i gle: pred njima se našao naslikani morski pejzaž sa vodom i čamcima u prvom planu, kao još jedan preostali trag iz prošlosti. Patina nastala izradom fotografija od starih filmova na fonu reke zagušene otpacima u službi je sentimentalnog i melanholičnog  putovanja kroz vreme i strepnje zbog neraščišćenih stvari, predmeta, prirode, a pronađeni artefakt slične teme i umetničke ambicije, nastao i kasnije bačen ko zna kakvim povodima, preživeo slučajem, možda baš da potvrdi koincidencije i učvrsti zadati smisao, kao da vraća zrno nade, optimizma za svet u kome živimo, stvaramo i koji ostavljamo za sobom. "

                                               

Ljubica Jelisavac Katić



Aleksandar Kelić rođen je 15. 03. 1964, godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, u Beogradu na grupi za film¬sku i TV kameru.  Od 1997. godine je honorarni predavač na Beogradskoj politehnici (Višoj politehničkoj školi ) u Beogradu, na smeru za grafički dizajn, predmet fotografija. Od 2004. godine je honorarni predavač na Fakultetu za dizajn u Beogradu, za pred¬met Fotografija, studentima Odseka za grafički dizan, Odseka za dizajn enterijera i nameštaja, Od¬se¬ka za dizajn proizvoda i Odseka za dizajn odeće i tekstila.  Od 2009. godine je honorarni predavač na master studijama na Fakultetu za medije i komunikacije. Od 2013. godine je docent na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek Primenjena grafika 1997. godine je primljen u foto sekciju ULUPUDS-a, a od 2001. godine je u sta¬tu¬su slobodnog umetnika.  Fotografije su mu bile izložene na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i ino¬stran¬stvu. Dobitnik je i više značajnih nagrada za fotografiju. Do sada je priredio i 15 samostalnih izložbi. Učestvovao je u žiriranju i kon¬cipiranju većeg broja tematskih izložbi.  Urednik je galerije Artget Kulturnog centra Beograda.







Zoran Milovanović (1954, Beograd). Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Kreativnom fotografijom se bavi od 1975, a profesionalno od 1979. godine. Od 1988. do 2000. godine radio je kao fotoreporter i urednik fotografije u ilustrovanom listu »Front« i nedeljniku »Vojska« . Član je ULUPUDS-a (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije ) – Sekcija likovnih umetnika fotografije od 1998.godine. U Foto Savezu Srbije ima zvanje KMF FSJ od 1997. godine.  Od  2000. godine je u statusu samostalnog umetnika. Živi i radi u Beogradu. Koautor je idejnog rešenja projekta i 310 fotografija monografije »Put pravoslavnih manastira i crkava Srbije i Crne Gore« ( 2003. godina ) i foto monografije »Homolje izmedju nestajanja i nastajanja«( 2010. godina ) .


Samostalne izložbe :

1995. NOVO GROBLJE – BEOGRAD , Etnografski muzej , Beograd

1996. VOJSKA JUGOSLAVIJE , Galerija Centralnog kluba VJ ,Beograd

1996. FOTOGRAFIJE , Galerija CKS »Šumice« , Beograd

2004. ZASTAVA – POTRAGA ZA IZGUBLJENIM IDENTITETOM , Galerija Singidunum , Beograd

2005. DODIR ,Moderna galerija ,Lazarevac

2010. SLIKE IZ HOMOLJA ,Etnografski muzej , Beograd

2010. JEVREMOVAC , Botanicka basta , Beograd


 


 



Datum objavljivanja: 09.06.2015.