Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izložba Dragana Bibina

U ponedeljak, 25. novembra u 19 sati u Galeriji Grafički kolektiv otvara se izložba radova autora Dragana Bibina , dobitnika Gran Prija prethodnog bijenala Zlatnog pera Beograda.

 


Bibin – poetika odsustva


Dragan Bibin, sasvim sam siguran, ima nameru da napusti sámo područje ilustracije, slike i da ga tako proširi do neslućenih razmera. On to čini na paradoksalan način, gotovo sinestezično uvlačeći posmatrača u mirne i samotne predele prikazanog, pa i onda kada su ti predeli tek nečije lice, opustošena geografija čelâ i obrazâ, izbrazdana borama, svenule usne i neprozirna tama dubokih voda što se sluti u očima.

Tako je na jednom portretu oživelog utopljenika punktum dodir baršunastih krila i nogu bele vampirice, noćnog leptira, sa hladnom ljudskom kožom davljenika, a na drugoj slici, opet, dodir vrhova prstiju i dlanova sa staklom prozora. Te ruke su napolju, u noći i tami, a osvetljeni prostor sreće iza stakla je. Čovek je sad leptirica opčinjena svetlom. Potom obrt: pas koji iz prazne i svetle sobe, kroz poluotvorena vrata, gleda u neprozirnu noć. Posmatraču je ostavljeno da tu noć nastani vlastitim strahovima, a pas je samo vodič između svetova.

Dragan Bibin je tihi i pritajeni majstor straha, onog praiskonskog, i odsustva koje budi jezu. Kad na njegovim ilustracijama vetar veje siromaške torbe, a jedna leprša i lepeta na vetru, okačena o golu granu, leprša kao cinična zastava, steg propalih nadanja, neminovno se pitate – a gde su njihovi vlasnici, oni ljudi i žene koji su ih nosili, koji su u njima čuvali sitnice vlastitih života.

Tobože učeni će reći pars pro toto i blebetaće, možda, i o besmrtnosti, večnom životu, ali odgovor je jednostavan, neminovan:

Na sve ih strane veje vetar.



Eto, to Bibin postiže slikajući jednu običnu, pocepanu, sebarsku torbu. Na vetru.





Milenko Bodirogić

Dragan Bibin je rođen 1984. godine u Zrenjaninu. Diplomirao je 2008. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na studijskom programu za grafičke komunikacije, gde je 2012. završio i masterske studije.

Bavi se grafičkim dizajnom i ilustracijom. Jedan je od ilustratora knjiga o srpskoj mitologiji u izdanju Orfelin izdavaštva. Autor je brojnih korica za izdavačku kuću Čarobna knjiga.

Za ilustraciju uglavnom koristi tradicionalne slikarske tehnike, kao što su jajčana tempera i ulje.

Od 2012. godine radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao stručni saradnik na katedri za grafičke komunikacije, na predmetu Grafika knjige.



Važnije kolektivne izložbe:

Izložba slika Into the Wild, Richard J. Demato Fine Arts Gallery, Sag Harbor, New York, 2013.

Izložba slika Loyal Subjects, Richard J. Demato Fine Arts Gallery, Sag Harbor, New York, 2013.

Izložba ilustracija Srpska mitologija, Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad, 2012.

Izložba ilustracija Srpska mitologija, SKC, Beograd, 2012.

Međunarodno bijenale ilustracije – 46. Zlatno pero Beograda, Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd, 2011.

Izložba ilustracija Prognana bića, SKC, Beograd, 2011.

Izložba ilustracija Ilustratori Kreativnog centra, Muzej primenjene umetnosti, Beograd, 2009.

Treće svetsko bijenale studentskog plakata, JP Sportski i poslovni centar Vojvodina, Novi Sad, 2008.

Izložba plakata, galerija Tableau, Novi Sad, 2007.





Nagrade:



Spectrum 19: The Best in Contemporary Fantastic Art, nominacija za nagradu u kategoriji za knjišku ilustraciju, U.S., 2012.

46. Zlatno pero Beograda – 11. međunarodni bijenale ilustracije, Grand Prix za ilustracije iz knjige Buntovnici, 2011.

46. Zlatno pero Beograda – 11. međunarodni bijenale ilustracije, Nagrada Politikinog zabavnika za ilustracije iz knjige Buntovnici, 2011.

Dragan Bibin je bio likovni urednik, dizajner i jedan od ilustratora knjige Srpske narodne bajke za decu XXI veka, koja je na Beogradskom sajmu knjiga 2012. dobila nagradu za dečju knjigu godine, kao i nagradu ULUPUDS-a za opremu knjige i doprinos ilustraciji.

Dragan Bibin je jedan od ilustratora knjige Buntovnici koja je na Beogradskom sajmu knjiga 2011. dobila nagradu ULUPUDS-a za najbolje ilustrovano delo grupe ilustratora.

Ilustracija Omaja iz knjige Prognana bića je uvrštena u američki ilustratorski godišnjak Spectrum 18: The Best in Contemporary Fantastic Art, U.S., 2012.

Dragan Bibin je jedan od ilustratora knjige Prognana bića, nagrađene na Beogradskom sajmu knjiga 2010. za dečju knjigu godine.

7. međunarodni salon stripa, SKC Beograd, 2009, Nagrada izdavačke kuće System Comics.

7. međunarodni salon stripa, SKC Beograd, 2009, Nagrada časopisa THINK-TANK.

Treće svetsko bijenale studentskog plakata, Novi Sad 2008, Specijalna nagrada.


 


Datum objavljivanja: 25.11.2013.