Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izložba, Danica Jovanović (1886–1914)

Izložba Danica Jovanović (1886–1914), autorke dr Jasne Jovanov biće otvorena 20. avgusta 2014. godine u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u 20 časova.

 



 


Izložba  „ Danica Jovanović (1886–1Izložba predstavlja zajednički projekat Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Galerije Matice srpske i Medija centra „Odbrana“ kojim će se prvi put beogradskoj publici otkriti opus jedne od najznačajnijih srpskih slikarki s početka 20. veka, njen neobičan životni put, interesovanja, planovi za budućnost i neostvareni snovi.



Akademska slikarka Danica Jovanović (4. januar 1886 – 12. septembar 1914), pripada generaciji umetnica koje su pohađale žensko odeljene Umetničko-z914) “





Izložba Danica Jovanović (1886–1914), autorke dr Jasne Jovanov biće otvorena 20. avgusta 2014. godine u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u 20 časova. anatske škole u Beogradu, kod Bete Vukanović; školovanje je nastavila u Minhenu, gde je u martu 1914. diplomirala na Ženskoj slikarskoj akademiji. Rođena u Beški kao peto dete u seljačkoj porodici, vaspitavana je na tekovinama srpskog građanskog društva u Austrougarskoj monarhiji. Školovala se zahvaljujući razumevanju njenog profesora i direktora Više devojačke škole u Novom Sadu, kao i Dobrotvorne zadruge srpkinja Novosatkinja i patrona poput Dane Jovanović i Olge Jovanović. Uporedo sa usavrašavanjem u slikarstvu, ona se u Minhenu uključuje i u rad srpskog patriotskog udruženja „Srbadija“. Tokom školovanja u Beogradu i u Minhenu, kao i tokom letnjih raspusta u Beški intenzivno je slikala, što je rezultiralo umetničkom zaostavštinom od stotinak radova. Pored ostvarenja koja ukazuju na proces savladavanja slikarskih problema, u umetničkoj zaostavštini Danice Jovanović se nalaze i slike koje ukazuju na sklonost ka gestualnom slikarstvu, korišćenje intenzivnog kolorita i ekspresivnu interpretaciju likova. Slikala je mrtvu prirodu, portret i figure u narodnim nošnjama, kao i nekoliko pejzaža, od kojih tri prikazuju mostove: most kod Ljum kule, Vezirov most na Drimu i srušeni savski most u Beogradu. Mostovi koji su bili aktuelni tokom Balkanskih ratova ukazuju da je budno pratila razvoj ratnih operacija, ali nema dokaza da je neposredno učestvovala u njima. Sa druge strane, njen angažman u „Srbadiji“, boravak u Beogradu početkom Prvog svetskog rata, kada je i naslikala srušeni savski most, kao i izjave njenih minhenskih kolega o izraženoj nacionalnoj svesti ukazuju na razloge zbog kojih je Danica Jovanović već u prvim danima Prvog svetskog rata pobudila pažnju policije i vojnih vlasti iz Petrovaradina. Kao jedan od prvih umetnika pala je kao žrtva Prvog svetskog rata 12. septembra 1914. godine u Petrovaradinu, gde je nakon prekog suda streljana sa grupom talaca iz Beške.



Stota godišnjica od njene tragične smrti biće obeležena izlaganjem dela iz fondova Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Narodnog muzeja u Beogradu, Istorijskog muzeja Srbije i nekoliko privatnih kolekcija. Ambijentalna postavka biće upotpunjena predmetima iz Etnografskog muzeja u Beogradu i izlaganjem ličnih predmeta iz zaostavštine slikarke.



    Izložbu će pratiti raznovrstan program poput stručnih tumačenja postavke, prezentacija i dečjih radionica.





PRATEĆI PROGRAM IZLOŽBE



Subota, 23. avgust, 13.00 sati

Predavanje: Izložba posvećena Danici Jovanović kao izazov (Jasmina Jakšić Subić)



Na primeru postavke posvećene Danici Jovanović, o tome šta sve podrazumeva angažman kustosa izložbe, kako i zašto je finalno rešenje koje obuhvata 58 slika, crteže, etnološki i bogat dokumentarni materijal pred publikom, govoriće Jasmina Jakšić Subić, kustos izložbe.



Subota, 30. avgust, 13.00 sati

Predavanje: Danica Jovanović u kolekciji Galerije Matice srpske (mr Tijana Palkovljević Bugarski)



O istoriji upotpunjavanja slikarkinog opusa Danice Jovanović u kolekciji Galerije Matice srpske, kao i pratećem istraživačkom radu govoriće mr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.



Subota, 6. septembar, 13.00 sati

Predavanje: Danica Jovanović: slikarska tehnika i izazovi konzervacije i restauracije (dr Daniela Korolija Crkvenjakov)



Konzervatorska priča predstaviće slike Danice Jovanović sa aspekta slikarske tehnike.  O konzervatorskom pristupu prilikom tretmana 11  slika i skica iz kolekcije Galerije Matice srpske govoriće dr Daniela Korolija Crkvenjakov, konzervator savetnik Galerije Matice srpske.



Subota, 13. septembar, 14.00 sati

Danica Jovanović: autorsko tumačenje izložbe (dr Jasna Jovanov)



O neprekidnom istraživačkom radu koji baca novo svetlo na slikarstvo Danice Jovanović, o dokumentima koji otkrivaju podatke o njenom životu i zaključcima do kojih se dolazi, govoriće dr Jasna Jovanov.



Subota, 20. septembar, 13.00 sati

Dokumentarni film o Danici Jovanović



U godini obeležavanja stogodišnjice od smrti Danice Jovanović, prema scenariju autorke izložbe Danica Jovanović (1886–1914), dr Jasne Jovanov, Radio-televizija Vojvodine realizuje dokumentarnu emisiju. Njenim prikazivanjem u okviru izložbe u Beogradu, publika će biti u prilici da sagleda život i stvaralaštvo jedne od najznačajnijih srpskih slikarki s početka XX veka.



Četvrtkom, 17.00 sati

Upoznajte Danicu Jovanović – stručna vođenja kroz postavku



Svakog četvrtka u 17.00 sati tokom trajanja izložbe, studenti sa Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu vodiće kroz postavku i tumačiti publici slikarkin život i stvaralaštvo.



Subotom, od 11.00 do 13.00 sati

Kreativne dečje radionice Zaista vredni u crtanju

Kreativna radionica Zaista vredni u crtanju, svake subote tokom trajanja izložbe, deci će omogućiti upoznavanje sa delima umetnice čija je najveća želja bila da postane slikarka. Radionica je predviđena za mališane predškolskog uzrasta, kao i učenike nižih razreda osnovnih škola. Poslednje subote tokom trajanja izložbe (20. septembra), rezultati kreativne dečje radionice biće prikazani u Domu Vojske Srbije.


 



Datum objavljivanja: 19.08.2014.