Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izdavačka kuća Vujičić kolekcija

Promocija knjiga izdavačke kuće "Vujičić kolekcija", autora; Ješe Denegrija, Nikole Dedića, Miška Šuvakovića i Aleša Erjaveca, održaće se u petak u 16. oktobra, 2009. u 19 časova u Biblioteci grada Beograda (bibloteka odeljenja Istorije umetnosti) .

 


Promocija 3 knjige izdavačke kuće "Vujičić kolekcija", petak, 16. oktobar, 2009. godine u 19 časova u Biblioteci grada Beograda, ( biblioteka odeljenja istorije umetnosti). Cilj izdavača i uredništva je da u našoj sredini ovim edicijama podstakne, unapredi i otvori ka javnosti savremeni teorijski diskurs i istraživanja iz istorije umetnosti. 


 


Ješa Denegri, Teme srpske umetnosti 1945-1970.


Sadržaj knjige čine tekstovi objavljeni u stručnim časopisima i katalozima izložbi, nastali u periodu dugom preko četiri decenije, kao osvrti na tekuća umetnička zbivanja ili kao naknadni komentari o pojedinim pojavama na srpskoj umetničkoj sceni između 1945-1970 (od socijalističkog realizma do kinetičke umetnosti). Knjiga je zbirka isečaka iz delatnosti jednog od najeminentnijih kritičara i istoričara umetnosti XX veka ovih prostora.  




     

Miško Šuvaković i Aleš Erjavec (urednici), Figure u pokretu – Savremena     zapadna estetika, filozofija i teorija umetnosti


Knjiga Figure u pokretu – savremena zapadna estetika, filozofija i teorija umetnosti je zbirka rasprava i eseja o zapadnim filozofima, estetičarima i teoretičarima umetnosti dvadesetog i ranog dvadeset prvog veka. Ova izuzetno obimna knjiga je koncipirana kao detaljan, problemski i kritički razrađen prikaz delovanja preko četrdeset pojedinačnih autora (Frojda, Hajdegera, Vitgenštajna, Lukača, Adorna, Sartra, Barta, Deride, Fukoa, Saida, Igltona, Badijua, Masumija...) a time, istovremeno, i kao pregled najvažnijih pojava i događaja u hibridnim poljima estetike, filozofije i teorije umetnosti, kulture, društva i politike.

Urednici knjige, Aleš Erjavec i Miško Šuvaković, su razvili koncepciju zbirke sa namerom da ona bude uvodni i polazni udžbenik u studije o estetici, filozofiji i teoriji umetnosti za studente koji studiraju master i doktorske studije estetike, filozofije umetnosti, teorije umetnosti, teorije medija i teorije kulture. U realizaciji tekstova uzeli su učešće pre svega nastavnici, nekadašnji i sadašnji studenti sa Interdisciplinarnih studija Univerziteta umetnosti i Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kulturalnih studija i postdiplomskog programa Fakulteta za humanističke studije Primorskog univerziteta u Kopru kao i drugi istaknuti inostrani teoretičari umetnosti i kulture.


 


Nikola Dedić, Utopijski prostori umetnosti i teorije posle 1960.


Interesujući se za problem teorijskog interpretiranja avangardi, kao političnih umetničkih formacija, Nikola Dedić markira razvoj savremene umetnosti i savremene teorije umetnosti. Koncept i pojave „utopije“ i „utopijskog delanja“ u umetnosti, kulturi i društvu, odnosno, filozofiji i treoriji, on nije povezao sa tradicionalnom humanističkom i, zatim, marksističkom filozofijom „nade“, već je podvrgnut specifičnoj kritičko-teorijskoj analizi, svojstvenoj teorijskim praksama  posle pada berlinskog zida.


 


dr Ješa Denegri Istoričar umetnosti i kritičar. Bio kustos Muzeja savremene umetnosti i professor Istorije moderne umetnosti na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Pisao brojne studije i knjige o svetskoj umetnosti i umetnosti XX veka na jugoslovenskim prostorima.

 dr Miško Šuvaković (Beograd,1954.) Profesor je primenjene estetike i teorije umetnosti na Fakultetu muzičke umetnosti i Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Kao gost predaje na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i Fakultetu za humanističke studije Primorskog univerziteta u Kopru. Bavi se studijama interdisciplinarnih odnosa filozofije,estetike, teorije umetnosti,teorije kulture, teorija medija i savremenih umetničkih praksi.

dr Aleš Erjavec (Ljubljana, 1951.) Naučni savetnik Filozofskog instituta Naučno-istraživačkog centra Slovenačke akademije nauka i umetnosti u Ljubljani i profesor estetike na Univerzitetu u Ljubljani i na Fakultetu za humanističke studije Primorskog univerziteta u Kopru. Predsednik je Slovenskega društva za estetiku. Bio je predsednik Međunarodne asocijacije za estetiku.

dr Nikola Dedić (Niš,1980.) Predavač na Filozofskom fakultetu u Nišu na predmetima Estetika komunikacija i Vizuelna komunikacija, te kao saradnik na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu na predmetu Politike recepcije. Bavi se ideologijom socijalizma i postsocijalizma, altiserovsko-lakanovskom kritikom ideologije, istorijom i teorijom konceptualne umetnosti, interdisciplinarnom teorijom medija.


 


Datum objavljivanja: 14.10.2009.