Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izabrana dela Dragoljuba Raše Todosijevića

Povodom nagrade na Bijenalu u Veneciji u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića predstavljena su izabrana dela Raše Todosijevića iz zbirki Muzeja savremene umetnosti. Izložba će biti otvorena tokom leta, 2011. godine.


 


Novoustanovljena nagrada Unicredit banke, namenjena je umetnicima koji dolaze iz Centralne i Istočne Evrope a učestvuju na Venecijanskom bijenalu. Nagrada je ovaj put dodeljena umetniku Dragoljubu Raši Todosijeviću za izložbu Svetlost i tama simbola u Paviljonu Srbije na 54. Bijenalu u Veneciji na kojoj je umetnik predstavio dve monumentalne instalacije iz serije Gott liebt die Serben (Bog voli Srbe), kao i Dnevnik, koji se sastoji od više od sto manjih radova od različitih materijala, nastalih različitim koncepcijskim pristupima. Izložba obuhvata i rad Skulptura sačinjen od čajnika, kao i foto dokumentaciju čuvenog performansa Was Ist Kunst, Marinela Koželj?



Povodom nagrade u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića predstavljena su izabrana dela Raše Todosijevića iz zbirki Muzeja savremene umetnosti. Na izložbi se nalazi instalacija Moj fuxus piano - You Will Never Play Again, koju je umetnik izveo za potrebe izložbe O Normalnosti. Umetnost u Srbiji 1989-2001 u Burgkapeli pri Muzeju moderne umetnosti Koruške u Klagenfurtu, 2009, i poklon je umetnika Muzeju savremene umetnosti. Takođe, postavljena su dva video rada Was ist Kunst, Marinela Koželj? iz 1977. godine i Was ist Kunst, Patricia Hennings? iz 1976. godine.



Datum objavljivanja: 26.06.2011.