Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Iza gvozdene zavese

Zvanična i nezavisna umetnička scena u Sovjetskom Savezu i Poljskoj 1945-1989. po prvi put publici u Srbiji predstavlja fenomene karakteristične za razvoj umetnosti druge polovine 20. veka u dve najveće bivše komunističke zemlje u Evropi.


 


Na izložbi biće predstavljeno 100 radova poljskih i 100 radova ruskih autora iz zbirki privatnih kolekcionara iz Poljske. Ovo je ekskluzivna prilika da se ova dela pogledaju, imajući u vidu da su dela iz privatnih kolekcija veoma retko dostupna širokoj publici. U narednim periodu, Beograd će biti centralno mesto preispitivanja umetnosti iz doba socijalizma. Naša publika će prva imati priliku da vidi izložbu Iza gvozdene zavese, a na otvaranju se očekuju galeristi iz Francuske, Rusije, Poljske kako bi se ugovorila dalja gostovanja izložbe u Evropi.


Kroz segmente Trijumf ideologije, Umetnost protivljenja, II avangarda, 15% apstrakcije, Znak i značenje, Figuracije i Transformacije predstavljena je režimska socrealistička umetnost i, sa druge strane, umetničke prakse koje su se razvijale u suprotnosti sa zvaničnim diktatima. 


Izlaganje dela iz kolekcije Pjotra Novickog i drugih privatnih kolekcionara u Muzeju istorije Jugoslavije je za javnost u Srbiji prilika da se upozna sa umetničkom scenama Poljske i SSSR-a, kao i da se uporede i promisle umetničke prakse iz bivše Jugoslavije koja je svoj identitet gradila na postojanju mimo blokovske podele i poziciji ispred Gvozdene zavese.


Izložba će biti otvorena do 15. februara 2011, svakog dana (osim ponedeljka) od 10 do 16 sati.


Izložbu su organizovali: Poljska fondacija za savremenu umetnost i Muzej istorije Jugoslavije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Ministarstva kulture i kulturnog nasleđa Republike Poljske.


Projekat je realizovan uz finansijsku pomoć Ministarstva inostranih poslova Republike Poljske u okviru projekta „Proširenje znanja o Poljskoj“ i Poljske fondacije za savremenu umetnost.


Autor koncepta: Pjotr Novicki

Kustosi izložbe: Pjotr Novicki, Sarmen Beglarijan, Silvija Šimanjak


 



Datum objavljivanja: 04.12.2010.