Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Iz grafičkog opusa Marka Krsmanovića

U ponedeljak 8. februara u 19 časova u Galeriji Grafički kolektiv otvara se izložba grafika Marka Krsmanovića (1930-1991), umetnika koji je obeležio jedan od magistranih tokova u istoriji srpske i jugoslovenske grafike druge polovine 20. veka.


 


Povod za ovu izložbu je obeležavanje značajnih datuma iz stvaralaštva ovog autora – šest decenija od prve samostalne izložbe u Grafičkom kolektivu kao i sećanje na autentično delo ovog prerano preminulog grafičara i slikara (pre 25 godina).


U Centru za grafiku i vizuelna istraživanja, iste večeri, u 20h otvara se Krsmanovićeva izložba radova u tehnici sitoštampe.


Tipično za Krsmanovićevu bogatu grafičku produkciju je kroz eksperiment traganje za vizuelnim, intelektualnim i emocionalnim stvaralačkim prostorom.  Umetničku biografiju Marka Krsmanovića – grafičara, ilustratora i slikara, profesora  Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu – ispunjavaju četiri decenije odanosti profesiji. Krsmanović pripada generaciji koja je šezdesetih i sedamdesetih godina bila zaneta ekspresijom slikarske materije koja je kao vrednost negovana u enformelu. Grafiku je pretpostavio slikarstvu i u njoj je prepoznao najsnažniji kreativni kod,  možda zato što je grafiku shvatio kao radost stvaranja u procesu koji traje. Poetika Krsmanovićevog dela zasniva se na vidu figuracije u kojoj je očito snažno antiestetsko raspoloženje koje reflektuje jedinstven sadržaj i problemske krugove. Strukturalističke tendencije u njegovom radu dovele su do simultanog predstavljanja apstraktnih i figuralnih formi i u toj dvopolnosti i međusobnoj borbi figura je odnela pobedu. Erudita i intelektualac, ličnost mudra i introvertna, senzibilna i nenametljiva u komunikaciji, zračila je pozitivnu energiju i kao lučnoša unosila duh novog u našu umetničku zajednicu.



Marko Krsmanović (1930-1991. Beograd), diplomirao 1953. na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu (klasa Nedeljka Gvozdenovića). Pohađao 1953-55. specijalni tečaj ( klasa Mila Milunovića i Marka Čelebonovića). Specijalizirao grafiku 1960-61. u Londonu kao stipendista Britanskog saveta na Central School of Arts and Crafts. Boravio 1979-80.  u SAD-u i predavao grafiku na Bryn Mawr i Haverford College (Filadelfija); 1981. svoje profesionalno usavršavanje nastavio kao gost na Scotish Art Council i Edinburgh College of Art. Samostalno izlagao od 1957. (Brisel, Filadelfija, Edinburg...)  i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Lugano, Krakov, Firenca, Pariz, Njujork). Nagrade i priznanja/izbor: Nagrada za grafiku na Oktobarskom salonu, Beograd, 1964; Oktobarska nagrada grada Beograda, 1969; Zlatna igla ULUS-a, 1975; Nagrada iz Fonda Ivan Tabaković SANU za doprinos savremenoj likovnoj umetnosti, 1988; nagrada za životni doprinos umetnosti grafike na Prvom bijenalu grafike, Beograd, 1989.


 


 



Datum objavljivanja: 04.02.2016.