Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ivana Živić: Sobe od vode

Samostalna izložba slika "Sobe od vode" autorke Ivane Živić biće otvorena 14. januara 2015. godine, u 19 časova, u Galeriji ULUS, Kneza Mihaila 37. Beograd.


 


Prema rečima istoričarke umetnosti Zorice Atić iskustva zatvorenih prostora u kojima boravimo, bilo da su javni ili privatni, prostori intime ili susretanja, Ivana Živić ciklusom slika Sobe od vode čini likovno opipljivim i stvarnim.



Radovi iz serijala Sobe od vode nastali su po fotografijama plivača ubazenu. Tela plivača izmeštena su iz bazena i postavljena u enterijer potpuno drugačijeg značenja. Služeći se realizmom i narativnošću detalja, Ivana Živić postiže poetsku i začaranu dimenziju slike. U tehnici ulja na platnu, nižu se Zlatna soba, Soba svetla, soba Ispod tavanice koja se ljuspa, smirenost pastoralnog krajolika Dečije sobe,Crvena soba, hotelski ambijent na putu ka Sobi 237, Diskoteka... Dok plivači različitih uzrasta i  polova lebde prostorom likovne priče i slike, misao istražuje. Nimalo ravnodušna prema činjenici da živi u fluidnom, nesigurnom i potonulom svetu današnjice u kome je umetnost njen izbor i potreba, Sobe od vode predstavljaju njenu umetničku zrelost, likovno i poetski nadahnutu. Snolike, narativne i višeznačne, slike nam se jasno obraćaju, dok se svet podsvesti izliva sa njihovih ivica.


 



Datum objavljivanja: 12.01.2015.