Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ivana Tomanović: Kratka priča o ... strahu

U ponedeljak, 4. avgusta u19. sati u Galeriji O3one, Andrićev venac, otvara se samostalna izložba fotografija autorke Ivane Tomović, pod nazivom "Kratka priča o ... strahu". Izložba traje do 10. avgusta, 2014. godine.


 


Serija fotografija pod nazivom „Kratka priča o… strahu“ bavi se jednim od najsnažnijih osećanja u životu svih nas, a to je strah. On ima svoje brojne pojavne oblike i manifestacije, a odlikuje ga kontradiktornost. S jedne strane strah nas nagoni na preživljavanje, tera nas da idemo dalje i prelazimo prepreke. S druge strane strah nas parališe. Usled straha ostajemo zakočeni, zamrznuti, paralizovani u sopstvenom životu nemoćni da skinemo tu tanku, skoro providnu opnu koja obavija nas i sva naša delovanja. Ta opna je čvrsta i teško probojna, baš kao i paukova mreža koja neoprezne uvlači u svoje smrtonosno klupko u kom ih čeka lagana ali sigurna smrt.



Za razliku od straha koji se javlja usled neposredne opasnosti, ovaj strah obitava u našem podsvesnom nivou i naš je tihi pratilac, većinom tokom celog života. Ipak, neki uspevaju da čvrstu, okamenjenu formu straha transformišu u fluidnu masu koja poput krvotoka teče našim telom ali dopušta da se slobodno krećemo, menjamo i razvijamo. Poput vode u kojoj lebdimo i prepuštamo joj se strah poprima oblike kakve mu sami dajemo.





Ivana Tomanović rođena je 1971. u Novom Sadu. Završila je master studije iz fotografije na Fakultetu za film i televiziju u Pragu (FAMU, Češka Republika). Radi kao docent na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu – studisjki program fotografija. Predavač je na Akademiji umetnosti u Beogradu – katedra za fotografiju. Od 2001. godine radi u časopisu za kulturu fotografije ReFoto: glavni i odgovorni urednik 2003-2011., saradnik 2012-2013, izvršni urednik 2013 do danas. Kao predavač iz oblasti fotografije, čest je gost brojnih festivala i radionica u zemlji i regionu.



Njen fotografski rad pretežno je posvećen subjektivnom dokumentu i tematskim istraživanjima koja ponekad podrazumevaju instalacije i primenu drugih načina kreativnog izražavanja.


 


 



Datum objavljivanja: 04.08.2014.