Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ivana Smiljanić u MUMOK-u

Beogradska umetnica Ivana Smiljanić izabrana je od strane domaćeg žirija za finalistu Henkel Art.Award. 2011 iz Srbije. Ivanini vizuelni radovi predstavljaće u Beču našu zemlju, u konkurenciji umetnika iz 23 zemlje iz centralne i istočne Evrope i centralne Azije.


 


Dr Zoran Erić, kustos Muzeja savremene umetnosti, Biljana Tomić - DeNegri, direktorka Nezavisne kulturne asocijacije, kao i Miroslav Karić, kustos galerije Remont, činili su stručni žiri koji je Ivani Smiljanić pružio priliku da se takmiči za prvu nagradu, koja uključuje novčanu podršku od 7.000 evra, izložbu u MUMOK-u u Beču, kao i prezentaciju u matičnoj zemlji umetnika. "Na konkurs se prijavilo 80 umetnika, slično kao 2010. godine, ali je nivo kvaliteta ove godine drastično porastao. Pozitivno smo iznenađeni brojem renomiranih i internacionalno ostvarenih umetnika, koji su se odlučili za učešće na konkursu. Naš posao nije bio nimalo lak", izjavio je Zoran Erić, predsednik žirija. Izbor finaliste koji će predstavljati Srbiju u Beču otežale su i jako kvalitetno izrađene prezentacije radova domaćih umetnika, naročito onih mlađih.



Nagrada Henkel Art.Award. namenjena je izvanrednim i inovativnim radovima umetnika iz oblasti slikarstva, crtanja, fotografije, video umetnosti i instalacija. U procesu selekcije koji se sastoji iz više faza, eminentni međunarodni žiri odabraće pobednika, koji će biti proglašen u novembru u Beču na svečanoj dodeli nagrada.



Datum objavljivanja: 26.06.2011.