Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ivana Ivković, Presente 6

U četvrtak, 3. februara u 19 časova u Likovnoj galeriji KCB-a, otvara se samostalna izložba autorke Ivane Ivković, pod nazivom, "Presente 6". Izložba traje do 20. februara.


 


Izložba mlade beogradske umetnice Ivane Ivković Presente 6 je ambijent koji se sastoji iz istoimenog crteža monumentalnih dimenzija (275x800 cm), koji je nastao kao rimejk dokumentarne fotografije 6 žena koje protestuju u gradu Ajakuče 1983., tražeći svoje najbliže nestale u aktivnostima paravojnih formacija u Peruu poslednjih dvadeset godina, preuzete iz Muzeja nacije u Limi, light boxa Thank you Mr. Graham, koji je, takođe, rađen kao rimejk još jedne fotografije iz Muzeja, natpisa u neonu Roy and Jenny 1963-1991, i plakata Felix I, II koje umetnica kao svojevrsni omaž posvećuje kubanskom umetniku Felix-u Gozalezu Torresu.



Okosnicu koncepcije izložbe čini crtež Presente 6 koji je monumentalan ne samo po svojim razmerama, i dimenzijama portreta koji prevazilaze realne dimenzije ljudskog tela, već i po umetničkom poduhvatu koji je realizovan tehnikom crtanja grafitnim olovkama, postupku, inače, karakterističnom za minuciozan rad u malim formatima.

Kao i na svojoj prethodnoj izložbi Holyoffice Ivana Ivković i ovom prilikom problematizuje savremeni život Latinske Amerike koji je imala prilike da upozna. U tom kontekstu narativ izložbe Presente 6 može se posmatrati kao aktivistički rad nastao u feminističkom diskursu, a posvećen je svim onim hrabrim pojedinacima i ženskim grupama koji se bore u svojoj sredini za poštovanje osnovnih ljudskih i građanskih prava.



Ivana Ivković (Beograd, 1979) je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi profesorke Darije Kačić (2005), gde je i magistrirala kod profesorke Marije Dragojlović (2009). Radi crteže, slike, fotografije, instalacije, ambijente. Samostalno je izlagala na devet izložbi u Beogradu, Beču i La Korunji (Španija). Studijski je boravila u Austriji kao stipendista KulturKontakta, i u Diseldorfu u okviru projekta Kunstrapunkt Dusseldorf. Njene izložbe bile su u najužem izboru za Politikinu nagradu Vladislav Ribnikar za 2007. i 2010. godinu.



Tokom trajanja izložbe svake subote u 12 sati organizovaće se susreti sa umetnicom i gostima koji će pričati o ljudima i životu Latinske Amerike, a u saradnji sa MegaComFilmom iz Beograda biće prikazan i peruanski film „Mleko tuge“ nagrađen „Zlatnim medvedom“ na Filmskom festivalu u Berlinu 2009:

 

subota, 5. februar

12. 00 – Stručno vođenje kroz izložbu

Učestvuju umetnica i Gordana Dobrić, kustoskinja

13. 00 – Prezentacija veb sajta Ivane Ivković

Učestvuje: umetnica Ivana Ivković



subota, 12. februar

12.00 – Susret sa umetnicom i gostom izložbe

13.00 – Specijalna projekcija filma Mleko tuge, Španija/Peru, 2009.

Režija: Klaudija Ljosa, trajanje 95 min.

Film je dobio nagradu Zlatni medved na 59. Filmskom festivalu u Berlinu 2009.

Ljubaznošću MegaComFilma, Beograd



subota, 19. februar

12.00 – Susret sa umetnicom i gostom izložbe

13 -16.00 – Radionica za tinejdžere

Radionicu vodi: Ana Nedeljković, autorka projekta


 


 



 


Datum objavljivanja: 02.02.2011.