Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ivan Šermet: Skice za melanholiju

Prezentacija projekta Skice za melanholij, uautora Ivana Šermeta, održaće se 4. novembra u 18 časova u prostoru Kino sale i foajea Meandar, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Koordinator: Jovan Jakšić.

 


Prezentacija projekta Skice za melanholiju je opservacija prostora (kroz 10-ak godina) u kojem se melanholija nameće kao modus vivendi. „Vreme koje karakterise gubitak Boga, neizvesnost  države i raspad individue. Odsutnost smisla realnog“ ( M. Šuvaković). Moji radovi su neposredan društveni komentar u kojem međusobna previranja socioloških i psiholoških aspekata često iznedre ironiju.


Tehnički, radi se o „škaniclu“ koji sadrži 12 listova obostrano štampanih s fotografijama i DVD-om radova te tekstovima o njima likovnih kritičara (M. Šuvaković, I. R. Janković, A. Maračić, M. Lučić, B. Cerovac, I. Župan) kao i tekstovi autora drugačijih provenijencija koji iz svog rakursa opserviraju melanholiju.  Zastupljeni su : D. Rešicki - pesnik i književnik; Švendeman -publicista, književnik;  J. Gojković - psihijatar; V. Lukić - sociolog; A. Rašić-umetnik, dizajner.


 


Ivan Šeremet (Erdevik, 1952) se umetničkim radovima i vođenjem galerije Barutana u sklopu Galerije umjetnina u Slavonskom Brodu zalagao za aktivnije delovanje savremene likovne scene. Kao stvaraoca ga pamtimo po gandijevskoj neposlušnosti i sklonosti ka tihoj subverziji. Njegov se rad može čitati kao izraz pobune nemoćnog i razoružanog čoveka, lišenog delotvornih alatki za promene koje se u 2013. godini manifestuju stihijskim protestima svetskih razmera, počev od Slovenije i Turske do Brazila. U tom smislu njegova umetnost je govor univerzalne pobune ljudskosti, izraz opšte težnje za dobrim. I dok političke stranke, religijska opredeljenja ili pokreti objavljuju ideje zajednice, propisuju obrede i načela po kojima se trebamo ponašati u ime dobrog i ispravnog, svojim postupcima ih neprestano opovrgavaju. Šeremet se često osvrće na gubitak dostojanstva, što je možda najjasnije artikulisao u svojim performansima i videoradovima, apelujući na apatiju kao posledicu gubitka ljudskog poverenja.


 


Datum objavljivanja: 01.11.2013.