Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ivan Petrović: Otkrivanje pogleda

U prostoru multiconcept bara ZAVOD u ulici Kraljevića Marka 1 u ponedeljak 12. maja, biće otvorena izložba radova fotografa i vizuelnog umetnika iz Beograda Ivana Petrovića.


 


Osim ranijih i skorašnjih fotografskih radova - Noćni prostori (2008/9); Podzemna skloništa (2002/11); Zgrada (2012) Uzorne fotografije (2007/2010) i Noćne promenade (2009/2012), Petrović ce prikazati i neka od svojih najnovijih ostavrenja koja proizilaze iz upotrebe video medija (Otkrivanje pogleda - prvi deo, 2014) i njegove transformacije u novo iskonstruisanu fotografsku sliku (Diary video stills, 2014) ili, koja s druge strane, u potpunosti prevazilaze okvire dosadašnje fotografske prakse, rezultirajući objektom u prostoru - figurina samog autora izrađena postupkom aditivne 3D štampe u boji (Otkrivanje pogleda - drugi deo, 2014).

Postavka sa radovima Ivana Petrovića u prostoru ZAVODA, predstavlja vid prezentacije koja po svojoj strukturi nije uobličena tematskim okvirom i koja kao takva afirmiše model revijalnosti koji se pre može sresti na sajamskom štandu ili u privatnom izolovanom prostoru umetničkog ateljea, aktuelizujuću time singularnost kao vid forme u kreiranju sadržaja jedne izložbe.

Izložba će biti otvorena do 31. maja 2014. godine.



Kritički tekst Maida Gruden.





Ivan Petrović (1973, Kruševac). Diplomirao je na Akademiji umetnosti “Braća Karić” u Beogradu 2002. godine, odsek fotografije. Osnivač je i urednik Centra za fotografiju (zajedno sa Mihailom Vasiljevićem) nezavisnog udruženja osnovanog u Beogradu 2011. godine koje se bavi istraživanjem, proučavanjem i promovisanjem fotografije.  Inicijator je i urednik Foto foruma (u okviru likovnog programa Doma kulture Studentski grad u Beogradu, 2010/2011) - ciklus razgovora sa fotografima i umetnicima na kojma se prezentuje i promoviše domaća savremena fotografska produkcija. Osim fotografije koja mu predstavlja osnovnu oblast delovanja i rada (umetnička, istraživačka, pedagoška) bavi se i kratkom formom daokumentarnog filma i videom. Dobitnik je nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos 2008. godine i stipendije KulturKontakt u Beču za 2004. godinu. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu - aktuelno: NUVOLE – journey into independent art, Scicli (Sicilija), Italija; U dijalogu sa fotografijom (zajedno sa Goranom Micevskim), Galerija Photon, Ljubljana, Slovenija, 2014; Altered Connections, Recent Art From Serbia, Cecile R. Hunt Gallery, St.Louis, SAD, 2014.


 



Datum objavljivanja: 08.05.2014.