Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ivan Gračner: Životne vertikale

U Galeriji ULUS, u sredu, 28. avgusta u 20h, otvara samostalna izložba skulptura Ivana Gračnera, iz ciklusa Životne vertikale. Izložba traje do 10. septembra, 2013. godine.

 


Ivan Gračner (1975) diplomirao je 2002. godine na Vajarskom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu 2010. godine je magistrirao. Godine 2006. studijski je boravio u Cite des Art u Parizu. Učestvovao je na preko sto grupnih internacionalnih izložbi. Do sada je priredio sedam samostalnih izložbi. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja. Izveo je preko deset radova u javnom prostoru.Član je ULUS-a i ULUPUDS-a.

Na izložbi u Galeri ULUS, Gračner se beogradskoj publici premijerno predstavlja radovima iz ciklusa Životne vertikale. Izložene skulpture su u domenu propoznatljivog likovnog rukopisa, nastale su 2012. i 2013. godine i izvedene su u drvetu i metalu. "Tok, uzdizanje, vertikala života, oblikovni u drvetu, u najnovijem ciklusu skulptura Ivana Gračnera dobijaju svoj autentičan izraz, obelodanjujući svu raznolikost životnog toka kroz krajnju svedenost oblika. Minimalnom intervencijom u monolitnoj masi drveta postignuta je ne samo maksimalna izražajnost izvornog materijala (drveta), nego je sačuvano i njegovo iskonsko svojstvo potencije rasta odnosno pokreta uvis. Lakoća izrastanja "iz sebe sama" na ovim skulpturama u sebi sadrži elan rasta kao prirodnog stanja izduženog oblika (stabla). Ostvareni zamah na uvijenim vertikalama ne "obećava" dalje prostiranje toliko svojom silovitošću pokreta koliko istrajnošću, odnosno ubedljivošću postojanog dinamizma spiralnog toka. Blagim spiralnim uvijanjem izduženih oblika koji streme uvis, ove skulpture, i u doslovnom, i u simboličnom  smislu, označavaju prepuštanje životnom toku koji ih "nosi"... "  Rajka Bošković, segment teksta iz kataloga


 


Datum objavljivanja: 23.08.2013.