Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Iva Kontić: Mechanical Dream

Beo_Project prvi italijansko-srpski izlagački prostor u Beogradu, poziva na otvaranje izložbe Ive Kontić - Mechanical Dream, u petak, 6. Jula, od 19. do 22. časa.

 


Izložba je otvorena četvrtkom i petkom od 18:00 do 20:00, ostalim danima potrebno je zakazivanje.




Mechanical Dream

Razvoj automobilske industrije u bivšoj Jugoslaviji imao je značajnu ulogu u modernizaciji zemlje, utičući na svakodnevicu gradjana, nudeći veću mobilnost i s tim veću svest o potrošnji slobodnog vremena.

Još od početka šezdesetih godina, prvo centar za asemblažu za inostrane proizvožače, a potom prvenstveno sa proizvodnjom Zastave 750 i 101 (popularno zvanih Fića i Stojadin), fabrika automobila Crvena Zastava doprinela je stvaranju jugoslovenskog nacionalnog identiteta.  Uprkos paradoksima društva i sistema u kojima je nastala - automobilska proizvodnja je naime bila veća od realne potražnje, dok rastuća popularnost automobila nije bila u skladu sa razvojem infrastrukture - kola Zastave su predstavljala neku vrstu "mehaničkog sna", sinonima jednog progresivnog Zapada XX veka i njenog društva vodjenog konzumerizmom.    Raspad Jugoslavije devedestih godina i posledični kolaps njene ekonomije, uključujući i propadanje fabrike Crvena Zastava, označili su nestanak tog identiteta.

Umetni.ko istraživanje Ive Kontić nastaje iz potrebe za ispitivanjem kulturalnih i društvenih promena nastalih iz nedavne prodaje Crvene Zastave italijanskom magnatu FIAT; prodaja shvaćena kao nosilac rešenja dugotrajne krize, ali čije posledice ostaju neizvesne ako se posmatraju sa stanovišta ekonomskog i kulturalnog kolonijalizma.

Mechanical Dream je višemedijska instalacija nastala kao umetnički projekat u okviru nagrade "Premio Cairo 2011" održane u Museo della Permanente u Milanu.

Serija od pet fotografija interpretira stare reklame najznačajnijih modela Zastave iz različitih epoha. Svaka fotografija je emblem marketinških strategija i vrednosti iz datog perioda - naivne i entuziastične po pitanju konzumerske realnosti, one imitiraju "zapadne" modele sa svim njihovim mehanizmima sedukcije i fabrikacije želja. Umetnica rekonstruiše stil, pozu i kostim originalnih reklama, postavljajući sebe u ulogu modela, dok su automobili predstavljeni u svom sadašnjem svakodnevnom kontekstu.

Video uvodi gledaoca direktno u lokalnu realnost Crvene Zastave. Smena statičnih kadrova i sekvenci u pokretu prikazuje trenutnu arhitekturu fabrike i gradskog pejzaža Kragujevca gde je fabrika locirana. Naracija je sačinjena od delova intervjua sa bivšim i sadašnjim radnicima fabrike, čije su izjave monotono čitane od strane umetnice, neutrališući tako patos koji proizlazi iz njihovih strahova i očekivanja usled datih promena. Ubačeni isečci iz starih televizijskih reklama Zastave, nadjenih na jutjubu, dodatno prekidaju narativnu strukturu i daju videu blagi ironični ton.

Instalacija obuhvata i sliku panoramičnih dimenzija koja se zasniva na fotografiji ruševina fabrike posle bombardovanja iz 1999., pronadjenoj na internetu. Stilski podsećajući na žanr istorijsko-fantastičnog slikarstva iz zapadnoevropske tradicije, slika sadrži kolaž napravljen od isečaka iz novinskih članaka koji dokumentuju neke od nedavnih ekonomskih i politi?kih dogadjaja.




Iva Kontić  (   Beograd,1982.) je dipolmirala slikarstvo na  Akademiji lepih umetnosti Brera u Milanu, a magistrirala je vizulenu umetnost na Goldsmits koledžu u Londonu. Njeni radovi su bili izlagani na brojnim medjunarodnim grupnim i samostalnim izložbama, video i filmskim festivalima (MADATAC, European Media Art Festival, Espacioenter, Catodica, Biennial Tehran...). Finalistkinja više nagradnih konkursa za savremenu umetnost, Iva je dobitnica CAC Trust Award nagrade i    stipendije za najbolji umetniški projekat (London, 2009). Tokom 2010.-2011. godine, bila je rezident  umetniòkog centra The Woodmill Project u Londonu. Iva trenutno doktorira višemedijsku umetnost na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.




Beo_Project je pokrenut od strane Zare Audiello u saradnji sa Asocijacijom 22:37.

Prostor je lociran u centralnom delu Vračara, mali i dinamičan projekat- soba, ima nameru da predstavi kreativne projekte iz savremene perspektive. Odluka za otvaranje jednog ovakvog izlagačkog prostora u Beogradu doneta je tokom  istraživanja. Već nekoliko predhodnih godina kroz kustosku praksu, interes Zere Audiello je orijentisan prema istoku; oblast ispunjena potencijalom koji nije u potpunosti razmatran.

Beo_Project funkcioniše zahvaljujući mreži izgradjenoj u saradnji sa Asocijacijom 22:37 sa željom da bude mesto konekcije izmežu internacionalnog umetničkog sveta i regiona Balkana. Projekat soba, predstavlja platformu za razmenu ideja, raskrsnicu rarličitih umetničkih disciplina. Glavni fokus jeste stvaranje prostora za umetnika i kustosa, mesto gde je moguće razmeniti ideje, izlagati i objavljivati radove. Uključujući razne oblike izlaganja; dogažaji, performansi, radionice, saradnja i umetnički projekti bazirani na edukaciji i učešću gražana.




www.beoproject.org

www.ivakontic.com


 


Datum objavljivanja: 04.07.2012.