Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Istorija svakodnevice

U utorak, 18. juna u 12. sati u Artget galeriji KCB-a, biće predstavljena monografija, "Istorija svakodnevice: Fotografi i foto - ateljei u Beogradu do Drugog svetskog rata", ( iz kolekcije Zorana Trtice). Učestvuju: Milanka Todić, Vladimir Perić i Vesna Danilović (urednica).


 


Istorija svakodnevice: Fotografi i foto-ateljei u Beogradu do Drugog svetskog rata predstavlja kolekciju fotografija, koju su za ediciju "Foto Artget - Monografije 5½" Kulturnog centra Beograda, priredili Vladimir Perić i Zoran Trtica. Fotografije birane upravo iz kolekcije Zorana Trtice nisu date strogim hronološkim redom, već okvirno po decenijama u kojima su fotografi i ateljei radili. Fotografije su birane sa željom da dočaraju svakodnevicu i ukus Beograđana u drugoj polovini XIX veka pa sve do kraja prve polovine XX veka, tačnije od sedme decenije devetnaestog veka do početka Drugog svetskog rata. Značajne ličnosti naše političke i kulturne istorije nisu posebno izdvojene, jer je akcenat pre svega na građaninu i njegovom svakodnevnom životu, na odabiru onih trenutaka koje je želeo da oko kamere zabeleži.



"Građani imaju potrebu da fotografijom zabeleže sve važne događaje u svom životu - veridbu, venčanje, rođenje, završetak školovanja, odlazak u vojsku, porodične i religiozne svetkovine i sve drugo što smatraju značajnim. Najviše je sačuvano fotografija sa venčanja, jer je to jedan od najznačajnijih trenutaka u životu čoveka, kada on postaje samostalan i odgovoran porodici i društvu. Veliki broj građana je na fotografijama u vojnim i civilnim uniformama, s medaljama i statusnim simbolima koje su posedovali. Pažljivim posmatranjem možemo da uočimo i razlišite uticaje na estetiku i ukus naših predaka. Pored stare srpske građanske nošnje, na fotografijama dominira zapadnoevropska građanska odeća: primećuje se veliki uticaj Beča, mada i upliv drugih modnih centara, poput Pariza i Budimpešte.



Period s kraja XIX i početka XX veka karakteriše i moda sakupljanja fotografija vladajuće dinastije, porodice i prijatelja. Fotografije su čuvane u bogato ukrašenim albumima. Građanska porodica koja je držala do svog statusa sakupljala je i fotografije vladalaca, javnih ličnosti iz sveta politike i kulture. Zahvaljujući ovom običaju, u porodičnim albumima je sačuvan značajan broj njihovih fotografija."



Odlomak iz predgovora Zorana Trtice





Edicija Foto Artget - Monografije 5½ proistekla je iz programa specijalizovane fotografske galerije "Artget" Kulturnog centra Beograda koji svake godine uređuje drugi umetnički direktor. Ova edicija predstavlja po jednog autora ili jedan fotografski projekat sa nače scene koji su umetnički direktori izabrali iz svog programa.




Zoran Trtica sakuplja, proučava i arhivira fotografiju preko trideset godina. Objavljene fotografije beogradskih fotografa i foto-ateljea do Drugog svetskog rata samo su deo njegove obimne i raznovrsne  kolekcije, koja sadrži  i bogatu zbirku fotografija iz Prvog svetskog rata. Prvu izložbu fotografija iz svoje kolekcije pod nazivom Istorija svakodnevice organizovao u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda 2009. godine.



Vladimir Perić, multimedijalni umetnik, fotograf i stručni saradnik na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, bio je umetnički direktor Galerije Artget 2009. godine.


 



Datum objavljivanja: 13.06.2013.