Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ispitivanje rodne pripadnosti

Austrijski muzej savremene umetnosti (MUMOK) priprema otvaranje velike izložbe pod nazivom "Ispitivanje rodne pripadnosti - ženstvenost i muževnost u istočnoeveropskoj umetnosti" 12. novembra 2009.

 


"Ispitivanje rodne pripadnosti" je prva sveobuhvatna izložba umetničkih dela iz Istočne Evrope nastalih šezdesetih godina prošlog veka na temu rodnih uloga. Dve decenije po padu Berlinskog zida, kustos Bojana Pejić zajedno sa timom stručnjaka iz 24 zemlje,  odabrala je više od 400 radova medju kojima su slike, skulpture, instalacije, fotografije, plakati, filmovi i video zapisi. Uz više od 200 autora i poznata imena kao što su Anri Sala, Lia Perjovsći, Katažina Kozira, Oleg Kulik, Vladislav Mamišev-Monro, Marina  Abramović, Tanja Ostojić i Boris Mihajlov, izložba predočava izuzetno raznoliku sliku jednog poglavlja u istoriji umetnosti koje je do sada bilo uglavnom nepoznato a može dati važan doprinos savremenom duskursu o rodnim ulogama.


"Ispitivanje rodne pripadnosti" prati promene u predstavljanju muških i ženskih uzora u umetnosti i kako su se oni razvijali u različitim društveno-političkim uslovima. Počinjući od šezdesetih godina kada je socijalistički realizam propagirao ideal "društva slobodnog od rodne pripadnosti", izložba daje i primere nezvanične umetnosti iz "pozadinskih tokova", predočava i opšti trend liberalizacije iz sedamdesetih godina, a potom i novi načina predstavljanja tela koji karakteriše veće samopouzdanje i otvorena seksualnost. Sa padom Berlinskog zida 1989. i narastajućim uticajem potrošačkog društva za Zapada, osvojene su i nove slobode, ali je došlo i do ponovnog oživljavanja konzvervativnih ograničenja. Uz sve te trendove, medjutim, i kritika šovinističkih, militarističkih, mizoginističkih i ksenofobičnih ideologija postaje važna umetnička tema.


Konferencija za štampu: 12. novembra 2009, u 10,00h

Otvaranje izložbe: 12. novembra 2009, u 19h

Zabava povodom otvaranja: 21h, muzika i video Sindikat (CASIOp, Emulgator, Mina Fina)

Simpozijum: "Iščitavanje rodne pripadnosti" - umetnost, moć i politika predstavljanja u Istočnoj Evropi, 13. i 14. novembar 2009, MUMOK


 


Datum objavljivanja: 11.11.2009.