Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Isceljivanje Nikole Macure

U ponedeljak, 15. novembra u 20 časova u Galeriji ULUV, Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad, otvara se samostalna izložba autora Nikole Macure, pod nazivom, "Isceljivanje". Izložba traje do 27. novembra.

 


"U svom radu Nikola Macura koristi postupak izvođenja akcije u svakodnevnom, javnom, realnom, a ne u specijalnom galerijskom i muzejskom prostoru. Macura interveniše u domenu političke i istorijske realnosti izvodeći kontraverzne, ponekad problematične akcije i manipulacije kojima eksplicira određeni društveni problem. Metod kojim se najčešće koristi sastoji se u izolovanju određenog društveno-političkog, paradigmatičnog fenomena koji potom čini vidljivim izvodeći ga do njegovog ekstrema. Bitno je uočiti i način na koji Macura deluje kao lokalni umetnik. Naime, u svojim radovima on uvek reaguje na imput specifičnog lokaliteta na kom trenutno stvara, ali sa pozicije lokalnog, vojvođanskog umetnika sa prebivalištem u Beočinu. Na taj način Macura ulazi u diskurs sa samim sobom, koji postaje relevantan na individualnom, društvenom i internacionalnom planu, čemu svedoče brojne izložbe ovog autora. Macura pripada generaciji mladih vajara čija nas frizura često  može odvesti na pogrešan put pri  iščitavanju i razumevanju njegovih sjajnih ideja. Njegov topli kolorit i suzdržana atmosfera ostavljaju snažan utisak na posmatrača. Ćelavost njegove lobanje često reflektuje i čini vidljivom paradigmu/diskurs Beočinske cementare. Beočinska fabrika cementa "Lafarž" primer je dobre privatizacije, jer je za sedam godina "Lafarž grupa" uložila više od 80 miliona evra u rekonstrukciju i modernizaciju fabrike. Osim u proizvodnju, kompanija je velika sredstva uložila u zaštitu do tada narušene životne sredine, čega je svestan i Nikola Macura. Svojim ekscesnim i problematičnim intervencijama Macura nas poziva da još jednom preispitamo našu realnost TU i SADA.

O čemu god ko pričao, ukoliko kaže da tu ima dubljeg značenja, ono se beskrajno proširuje poput prolaza u košmar. U iskušenju smo da odemo korak dalje i posetimo Macurinu izložbu – iako on to nije hteo, ali ipak bliže neobičnoj istini: kada ljudi umišljaju da postoji nekakvo dublje značenje nečega."




Miško Šuvaković


 


NikoAla Macura




Umetnik izuzetnog senzibiliteta, raspona i dometa sa posebnim afinitetom i apetitom za postizanje najboljeg.  U ličnom i umetničkom pogledu.


Od Graca do Glajsdorfa, od Minhena do Milana, od Beča do Berlina, po okolini, Bosni i Sloveniji, u Novom Sadu, Beogradu, Apatinu, Kragujevcu i Nišu, ostavio je svoj znak.


Gajio je i gazio cveće, gazio, zagazio, pregazio i ugazio, potom zgaženo sačuvao kao trag. U Londonskoj galeriji Tate modern.


Isceljivao je urbane praznine, potom lekove čuvao i čekao novi znak.


Da spase i popuni propuste i rupe, svemirske i ljudske.


Performirao, spaljivao, opcrtavao.


Docrtao Tajnu večeru, prepravio Mislioca.


Učio i podučavao.


Sve u najavi, sve u pripremi, da postane ono što će biti.




Haris Pilton




Nikola Macura je rođen u Novom Sadu, 1978. Završio Akademiju umetnosti u Novom Sadu, kao student generacije na odseku za vajarstvo u klasi profesora Tomislava Todorovića. Zaposlen na Akademiji umetnosti, u Novom Sadu, na katedri za vajarstvo, u svojstvu stručnog saradnika. Od 2000. godine učestvuje u nekoliko akcija koje organizuje LED-ART. Od 2002. je aktivni saradnik ART KLINIKE u kojoj vodi besplatnu školu crtanja - večernji akt; organizovao i vodio radionicu STREET ART u okviru letnje radionice ART KLINIKE.


e-mail: macuran@gmail.com


SAMOSTALNE IZLOŽBE:

2005  ''Z(a)gaziti'', Art klinika, Novi Sad

2003 ''Uzorci'', Šok galerija Art klinike, Novi Sad


KOLEKTIVNE IZLOŽBE:

2009  Multimedijalni centar Akademije umetnosti u NS - izložba sa prezentacijom rada

Kunsthaus, Grac, Austrija

2008  Štajerska jesen, Glajsdorf / Grac / Vajc (Austrija)

"Lothringer 13" , Städtische Kunsthalle, München

2007  Izložba novih članova SULUV-a

Skulptura / objekti, instalacije, ambijenti, intervencije / u urbanom prostoru. Visart, Muzej savremene umetnosti Vojvodine

2006 -Prezentacija projekta STREET ART, Art klinika, Novi Sad

ART KLINIKA - Moderna galerija Narodnog muzeja Kragujevac

POGLEDI 2006 LIK-METALIK, GALERIJA 73, Beograd

ART KLINIKA u Muzeju Srema , Muzej Srema, Sremska Mitrovica

2005 -Deveti simpozijum skulpture – Vajarski susreti, Apatin

''Skica za buduću izložbu u budućem muzeju'' ART KLINIKA u M.S.L.U, Novi Sad

46.Oktobarski salon, Beograd

''Kao skulptura kakao skulptura'', Muzej savremene likovne umetnosti, Novi Sad

2004 -''Antiteza'' Muzej savremene umetnosti BIH, Sarajevo

''Antiteza'' Galerija ''Zlatno oko'', Novi Sad

''Vajati ili...?'', Galerija ''Podrum'', Novi Sad

Oktobarski salon, Novi Sad

2003 -Oktobarski salon, Novi Sad

Bijenale minijature, Gornji Milanovac


Organizovao i vodio umetničke akcije:

2009  ''Uzorci zgaženog'', Beograd, Novi Sad, Beočin

2007  ''Za U'' u okviru muzičkog festivala EXIT, Novi Sad

2006  ''U najavi'' u okviru projekta -street art- Art klinika

2005  ''Isceljivanje'', Novi Sad, ''Uzimanje otisaka'' , Novi Sad,  ''Za gaziti'' u okviru 46-og Oktobarskog salona, Beograd


 


 


Datum objavljivanja: 12.11.2010.