Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Irena Tomažin: Ukus tišine

U okviru 54. Oktobarskog salona u sredu, 30. oktobra u 20.30 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održaće se zvučni performans autorke Irene Tomažin, pod nazivom, "Ukus tišine".

 


Irena Tomažin se kroz medij glasa i tela bavi temom tradicije i statusom glasa i slika koje glas kao medij usne istorije prenosi iz generacije u generaciju.


Na neki način više pripadamo prošlosti i na prvi pogled već obrađenoj istoriji, nego sadašnjosti koja je ‘tu i sad’. Moguća obrada tradicije samo pokazuje njenu tihu, neupadljivu i kontinuranu prisutnost. Glasovi, kojima govorimo su melodije prethodnih govornica i govornika i njihovih reči. Sadašnjost nam, s druge strane sa sve prisutnim zvukovima na novo upisuje u telo druge glasove. Njima ocrtavamo govor koji je naša usmena tradicija budućnosti. Paradoksalna petlja vremena je možda uhvaćena u trajanju glasa sa samo jednim samim izdisajem.


U prvom delu procesa su Irena Tomažin, Sabina Đogić i Andrej Kocan snimili 5 susreta sa stvaraocima i stvarateljkama narodne muzike: Ljobom Jenče, Bogdanom Herman i Boštjanom Naratom (Slovenija), Natalkom Polovynka (Ukrajina), Svetlanom Spajić (Srbija). Snimci su bogat i inspirativni materijal iz kog proizilazi proces stvaranja performansa.


Performas je deo projekta Sa-glasje koji je usemeren na prepletanje tradicije narodnog pevanja i znanja o tome sa savremenim umetničkim praksama. U produkciji Zavoda EMANAT Ljubljana i u saradnji sa Udruženjem za kulturu i umetnost CRVENA iz Sarajeva, Festivalom Interzone iz Novog Sada i Institutom Grotovski iz Vroclava, projekat je podržan od strane Evropske kulturne fondacije.


Irena Tomažin je plesačica, koreografkinja i pevačica/vokalna performerka koja nastupa uglavnom u plesnim-pozorišnim performansima i na koncertima. Autorka je sedam samostalnih performansa i radila je sa mnogim koreografima, i pozorišnim rediteljima u Sloveniji i inostranstvu. Obrazovanje iz plesa i pokreta je stekla u studiju Intakt u Ljubljani, Plesnom pozorištu Ljubljane, u edukativnim programima grupe En Knal u Laboratoriji i Agonu i u Emanatu, kao i na mnogim radionicama u inostranstvu. Stipendiju za DanceWeb u Beču osvojila je 2004. godine. Učestvovala je u programu Atelje na Institutu Grotovski u Vroclavu 2007. godine.


 


 


Datum objavljivanja: 29.10.2013.