Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Intimizam u srpskom slikarstvu

Muzej savremene umetnosti vas poziva na tematsko vođenje „Intimizam u srpskom slikarstvu“ u subotu, 3. maja u 13 časova u Muzeju istorije Jugoslavije (Botićeva 6).


 


Reč je o tematskom vođenju kustosa Svetlane Mitić kroz izložbu „100 dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti. Jugoslovenska umetnost od 1900. do 1945“.



Publika će moći da se upozna sa intimizmom, kao jednom etapom u razvoju srpske umetnosti, čiji su protagonisti u Srbiji bili umetnici poput Marka Čelebonovića, Nedeljka Gvozdenovića, Ljubice Cuce Sokić, Peđe Milosavljevića, Ivana Radovića  i drugih, a čiji su  umetnički doprinosi domaćoj likovnoj sceni u mnogome formirali umetničku klimu toga vremena. Kroz radove ovih umetnika predstavljenih na tekućoj izložbi, biće reči ne samo o pojedinačnim  umetničkim delima, već i o širem kontekstu u kome se ovakav umetnički stav formirao.



Na izložbi su predstavljena najznačajnija dela i autori jugoslovenske i srpske umetnosti od 1990. do 1945. godine iz zbirki Muzeja savremene umetnosti. Ideja o organizovanju izložbe podstaknuta je činjenicom da, ne računajući povremene studijske i monografske izložbe, Muzej tokom sedam godina od zatvaranja glavne zgrade nije bio u mogućnosti da celovitije predstavi zbirke kroz stalnu postavku.  Na izložbi su zastupljena dela Save Šumanovića, Nadežde Petrović, Zore Petrović,  Đorđa Andrejevića-Kuna,  Jovana Bijelića, Avgusta Černigoja, Marijana Detonija, Lojze Dolinara, Vilka Gecana, Riharda Jakopiča, Ignjata Joba, Milana Konjovića, France i Tone Kralja, Petra Palavičinija, Milene Pavlović Barilli, Marka Ristića, Tome Rosandića, Zlatka Šulentića, Ivana Tabakovića, Vana Živadinovića Bora i dr.



Muzej savremene umetnosti organizuje bogat prateći program koji, između ostalog, obuhvata  predavanja i javna vođenja svake subote u 13 časova do kraja trajanja izložbe.  Cena ulaznice je 300 dinara, a prateći programi su besplatni.



Muzej savremene umetnosti se zahvaljuje Muzeju istorije Jugoslavije na ustupljenom prostoru.


 



Datum objavljivanja: 30.04.2014.