Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Intimate Landscapes

BEO_PROJECT najavljuje svoje učešće u FLASH ART EVENT-u sa kustoskim projekatom "Intimate Landscapes" u saradnji sa kulturnom asocijacijom 22:37. Otvaranje 7. februar 2013. (po pozivu). Izložba: 8. februar - 10. februar, Ice Palace Via Piranesi 14, 20137 Milano


 


Radovi na izložbi plod su ličnih iskustava umetnika i njihovih intervencija u kontekstu mesta u kojima žive, iz kojih potiču, ili sa kojima osećaju intimnu vezu. Mesta koja se, u nekim slučajevima, mogu geografski definisati - poput gradova - u kojima umetnici konceptualno primenjuju svoje intervencije ostavljajući trag sopstvenog prolaska. Mesta čija je tačna lokacija poznata jedino umetniku ili, pak, postoji samo u njegovom sećanju: dom, mesto odrastanja, a koje je ponuđeno posmatraču da spozna samo delimično, intuitivno, putem čulnih podsticaja.



Mesta koja se ne mogu videti ili dodirnuti, poput ideje o granici, o teritoriji, o poreklu ili o destinaciji, koji su dovedeni u pitanje, izmešani i preokrenuti.



Sa formalne tačke gledišta, svi radovi transformšu date tragove u neku vrstu dekorativnih elemenata, kao da se memorija tog življenja, boravljenja, može transformisati u stilemu za oblačenje, posmatranje, čuvanje. Kao da to specifično sećanje može predstavljati univerzalni oblik iskustva življenja tog mesta.

 

Intervencije predstavljaju tragove jedne tonalne promene, koje bi se u simfonijskom smislu mogle približiti Betovenovim delima. Pokret je stvoren putem tonalne promene na granici mogućnosti praćenja; a ona je shvaćena, ne kao proizvođenje zvuka, već kao duhovno stanje savremenog čoveka.

Neka vrsta nemira, fragilnosti, izranja iz nedefinisane magme i iznenada ekzplodira poput udarca u bubanj. U ovom savremenom dobu, svaki umetnik ima priliku da prati tok predložen tradicijom i da istovremeno bude radikalno protiv njega, ili pak, da ne bude ni na jednoj ni na drugoj strani, već u potrazi za sopstvenim, jednako zanimljivim načinom.



Umetnici: Rebecca Agnes, Maja Beganović, Dušica Dražić, Iva Kontić, Stefania Migliorati, Marco Pezzotta, Ivana Spinelli, Boba Mirjana Stojadinović.



 


Datum objavljivanja: 06.02.2013.