Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Interference / Uplitanje

U četvrtak, 7. jula u 19 sati u Prodajnoj galeriji Beograd, otvara se izložba umetničkog para, Miroslava Jovančića i Jasmine Jovančić Vidaković, pod nazivom, "Interference". Izložba traje do 25. jula.

 


Projekat umetničkog para Jasmine Jovančić Vidaković (1965) i Miroslava Jovančića (1962) pod nazivom "Interference" (Uplitanje) koncipiran je kroz pitanje odnosa dva u osnovi ista polazišta i razmišljanja koja rezultiraju različitim finalnim rešenjima. Umetnički radovi dvoje autora elaboriraju ideju ovih mesta prožimanja u inicijalnom promišljanju društvenih i ličnih tema, sada artikulisanih u rezultat zajedničke izložbe. Crteži i crtačke intervencije na fotografiji Jasmine V. Jovančić nastali su u kontekstu razrade tema svakodnevice suživota životinja i ljudi. Miroslavljeve slike evociraju onirične predstave savremenog okruženja koje se u formalnom smislu približavaju vremenu istorijskog ekspresionizma i simbolizma.





"Koliko smo uistinu svesni uplitanja faktora spoljne sredine koja nas okružuje u sve sfere naše egzistencije? Oni neminovno određuju mnoge činioce naših postupaka i odluka. Spoljna manifestacija njihovog uplitanja je ono što je lako uočljivo. Mnogo složeniji problem je njihovo dejstvo, uticaj na našu ličnost, naš unutrašnji svet koji je nekad i nama samima nepoznanica.

Zajednica dvoje umetnika je uvek prožeta uplitanjima međusobnih odnosa. Iako u istom spoljašnjem okruženju primaju iste ili slične uticaje, svako ih u svom unutrašnjem svetu doživljava na sebi svojstven način. U umetničkom konceptu tragovi ovih uplitanja iniciraju potpuno različite kreativne akcije koje mogu, ali i ne moraju, rezultirati finalnim produktima koji su u skladu sa pomenutim odstupanjima. Ovo se ne odnosi samo na tehnološki postupak sprovođenja ideje već i na interpretaciju iste.

U krajnjoj konsekvenci, koliko se spoljni svet upliće u unutrašnji i kako se povratno uticaj unutrašnjeg univerzuma odražava na umetničko delo koje su stvorile osobe u istim životnim okolnostima?"



Jasmina Jovančić Vidaković ( iz predgovora kataloga)


Portfolio Prodajna galerija Beograd


 


 


Datum objavljivanja: 06.07.2011.