Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Instiktivno - Intuitivno

U četvrtak, 12. aprila u 20 sati u Galeriji 73, Požeška 83a, otvara se izložba radova iz kolekcija Klepić i Vujičić, pod nazivom, "Instiktivno - Intuitivno". Izložba traje do 24. aprila, 2012. godine. Autor izložbe je Nina Krstić.


 


U Galeriji `73 u Beogradu, od 12 – 24. aprila biće otvorena izložba slika umetnika čije se stvaralaštvo decenijama otima pravoj definiciji. Njihova sirova vizija, iskrenost u pristupu, neobazrivost na ikakvu likovnu konvenciju, svakako da ih izdvaja, pre svega zbog instinktivno-intuitivnog pristupa, koji će napraviti pravu malu revoluciju unutar vladajuće likovne scene u Srbiji, baš kao što su to uradili i njihovi preci u svetskim prestonicama pola veka ranije, čija su ostvarenja inicirala stvaranje Moderne.


Naivnu i sirovu umetnost obožavali su još u romantizmu, a potom i na prelazu devetnaestog u dvadeseti vek, što je stvorilo ogroman talas interesovanja za ekspresivne forme samoukih umetnosti kao što su plemenska, naivna, dečja umetnost, umetnost primitiva, outsidera u kojima su se pronalazile nove umetničke vrednosti, novi izvori intencija. Benedetto Croce, italijanski filozof s početka 20.veka, isticao je, teorijom umetnosti i lepote kao izrazom povezanim sa intuitivnim znanjem, istinu duše kao jedinu pravu istinu i time stavljao u prvi plan govor intuicije odbijajući imitaciju stvarnosti u umetnosti.


Kao reakcija na likovni elitizam akademske umetnosti, koji je umnožavo beskrvne varijacije jednih te istih umetničkih koncepata svojim razuzdanim, spontanim, iskrenim likovnim jezikom – sirova, instiktivna umetnost se oglasila kao zov prapočetaka. Ova nova umetnička realnost koja se periodično javlja kroz istoriju umetnosti poput dekontaminacije zasićenog i otuđenog društva, reminiscencija je na izgubljeni kontakt sa osnovnim vrlinama ljudske vrste. Sloboda vizuelne imaginacije jeste izvorno i konstantno stanje njihovog stvaralačkog duha.


Umetnost naših outsidera , Save Sekulića, Vojislava Jakića,  Emerika Feješa, Ilije Bosilja, Bogosava Živkovića, Ferenca Kalmara i drugih vrsnih umetnika, čija će reprezentativna dela ( 35 ) iz kolekcija Klepić i Vujčić biti izložena u Galeriji `73, pobuđuje pažnju svetske javnosti već više od pola veka. Zahvaljujući privatnim kolekcijama, kao što je to slučaj ovoga puta, dopunjuju  se saznanja i razvija i neguje kontinuitet i svest o značaju sakupljanja i selekcije nekonventivnih dela, koja poseduju visoke estetske domete i van muzejskih ustanova. Uspeh je u toliko veći i draži ukoliko se zna da je reč o promovisanju i glorifikovanju stvaralaštva autodidakta. Jer to je put, kojim se još uvek u našoj zemlji, ređe ide.  


Nina Krstić, istoričar umetnosti



Izložba će biti otvorena do 24.04.2012. godine.


 



Datum objavljivanja: 10.04.2012.