Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Individualne strategije

U ponedeljak, 12. marta u 18. sati u Gradskoj galeriji Collegium artisticum Terezije bb (Centar Skenderija), otvara se izložba, Individualne strategije - Borjana Mrđa, Mladen Bundalo, Miodrag Manojlović, Mladen Miljanović, Radenko Milak (Centar za vizualne komunikacije Protok Banja Luka)


 


Izložba Individualne strategije prezentuje pet banjalučnih umjetnika mlađe generacije, kroz višeslojnu tematsku prezentaciju radova koji, s jedne strane, razbijaju granice lokalnog, a sa druge strane, artikulišu vrijeme i prostor u kojem žive.



Borjana Mrđa - u svom radu istražuje polje mogućnosti tijela kao medijskog komunikatora u umjetničkom djelu. Vlastitim tijelom (kao metaforom) i konstruisanim predmetima koje izrađuje, ispituje granice i apsurde uobičajenog djelovanja na isto (tijelo).


Radenko Milak - slikar koji obradom originalnih fotografija kroz slikarstvo i crtež tematizuje način interpretacije istorijskih činjenica, bavi se na osnovu toga pitanjima identiteta i u krajnjoj liniji problemima medija fotografije; Istražuje vlastitu intrepretaciju istorije i društva u kojem živi.


Mladen Bundalo – Svojim videofilmom u trajanju od preko 52 minute umjetnik se bavi poimanjem jednog konkretnog istorijskog i životnog prostora. Na primjeru jednog njemu bliskog krajolika on crpi iz svog asocijativnog rezervoara sjećanja i ukazuje na principe individualnih arhiviranja kako subjektivnih tako i koletivnih činjenica vezanih za taj prostor;


Mladen Miljanović – Sa svojim na jedan spektakularan način snimljenim filmom posvećenog Vesi Sovilju umjetnik preispituje istovremeno i sam naš osjećaj za stvarnost. On nas konfrontira sa različitim nivoima realnog i stvarnog – sa isceniranim i manipulisanim kao i sa realnim i stvarnim (ili barem sa onim sta mi kao takvo držimo);


Miodrag Manojlović – Manojlović istrazuje unutrašnje procese vizualizacije naših sjećanja, iskustava, strahova, osjećaja. Pokušava ih zabilježiti u formi skica i crteža koji mu kasnije služe kao materijal za pravljenje jednim dijelom minimalističkih videoanimacija koje u svojoj konačnici postaju interesantna prostorna rješenja.



Centar za vizualne komunikacije PROTOK Banja Luka


 


Datum objavljivanja: 12.03.2012.