Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

INDEX.ŽENE

Druga tribina u okviru izložbe INDEX.ZENE Andreje Kulunčić bice posvećena konstruisanju pojma ženske seksualnosti kroz različite istorijske periode, aktivističke prakse i teorijske modele, od viktorijanske epohe do savremenog doba. Sreda, 29. maj 2013. u 18h, Salon MSU Beograd, Pariska 14.


 


Kakva je uloga Prerafaelitskog bratstva u rušenju klasnih i rodnih ogranicenja u viktorijanskom društvu u epohi u kojoj žene nisu imale gotovo nikakvu slobodu u izboru partnera? Da li govoreći o prerafaelitskim modelima, bilo da se radilo o udatim ženama iz vise klase, devojkama iz radničke klase koje su uz svoje slabo plaćene poslove dodatno zarađivale pozirajući umetnicima ili o prostitutkama iz najnižeg društvenog sloja možemo govoriti o emancipaciji kroz mogućnost izražavanja ženske seksualnosti i kreativnosti?



Šta su politički prostori seksualnosti? Da li i kome pripada (naša) seksualnost? Da li je ona ikada u pojedincu/ki i na koji se način seksualnost politizuje? Ovo izlaganje će biti nadahnuto nedavnom slutnjom ser Normana Tebita (Norman Tebbit), britanskog konzervativca, o tome kako bi izgledao svet kada bi na tronu Ujedinjenog Kraljevstva bile kraljice lezbejke.



Kako su se lezbejske aktivistkinje kroz istoriju feminizma borile za svoju vidljivost? Sta je Lavanda napast? Na koji način su koristile umetnost za ostvarenje svojih političkih ciljeva? Kroz predstavljanje radova 4 fotografkinje: Zanele Muholi, Džoan Biren (Joan E. Biren), Ti Korin (Tee A. Corinne) i Keti Kejd (Cathy Cade), govorićemo o političkoj subjektivizaciji lezbejske zajednice.



Govore: Marina Martić, istoricarka umetnosti, Adriana Zaharijević, teoretičarka, Lepa Mlađenovic, feministička i lezbejska konsultantkinja i aktivistkinja

Moderira: Tanja Marković, psihološkinja i feministička aktivistkinja


 



Datum objavljivanja: 27.05.2013.