Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Incontro

Izložba Incontro Dušice Pejčić i Nebojše Aleksića je prvi zajednički poduhvat kompanije NITEA i Neformalne kreativne grupe KOMBINAT u okviru projekta „KoopeArtiva“. Izložba je postavljena u prostoru Kompresor NITEA, ul. Žorža Klemansoa 19.


 


Inicijativa KoopeArtiva pokrenuta je s namerom da animira srpske privrednike da svoje kompanijske potencijale, makar i privremeno, stave na raspolaganje umetnicima i time dodatno osnaže svoju lidersku poziciju i društveni značaj. NITEA je prva srpska kompanija koja je odgovorila na ovu inicijativu i time podržala implementaciju umetničkog programa KOMBINAT-a u sezoni 2009/2010. Omogućivši susret dvoje talentovanih umetnika, Dušice Pejić i Nebojše Aleksića, u svom savremenom izlagačkom prostoru, NITEA je podarila beogradskoj publici jedinstven uvid u savremeno apstraktno slikarstvo u Srbiji, novi pristup oplemenjivanju modernih kućnih i kancelarijskih prostora i sveže ideje za darivanje.


Dušica Pejić je rođena 1976. godine u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu u klasi prof. Milana Blanuše 2004. godine. Specijalističke studije na Fakultetu likovnih umetnosti Beogradskog univerziteta na odseku slikarstva završila je 2007. godine u klasi prof. Gordana Nikolića. Članica je ULUS-a (Udruženja likovnih umetnika Srbije) od 2005. godine. Uvršćena među osam umetnika apstraktnog slikarstva u Srbiji od 2000. godine u okviru projekta pokrenutog od strane domacih kritičara. U periodu od 2003. do 2009. godine izlagala je na sedam samostalnih izložbi u Srbiji, Crnoj Gori i Sjedinjenim Američkim Državama. U istom periodu učestvovala je na velikom broju grupnih domaćih i međunarodnih izložbi, bijenala i kolonija. Slikarski opus obuhvata apstrakno-ekspresionističke slike i crteže razlicitih formata. Živi i radi u Beogradu.


Nebojša Aleksić je rođen 1973. godine u Beogradu gde je i napravio svoje prve profesionalne korake. Studije slikarstva završio je na fjorentinskoj Akademiji lepih umetnosti (Accademia di Belle Arti di Firenze) u klasi profesora Dragomireskua i Stefanona. Trenutno na istoj akademiji pohađa specijalističke studije slikarstva. Član je ULUPUDS-a (Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije) od 2003. godine. U periodu od 2003. do 2009. godine izlagao je na tradicionalnim grupnim izložbama u zemlji (Majski salon, Prolećna izložba ULUS-a, itd.) i na nekoliko grupnih izlozbi u inostranstvu (Italija, Španija, Mađarska). Njegov dugogodišnji rad na polju vizuelnih umetnosti obuhvata, pored slikarstva, i oblasti grafke, dizajna, fotografje i skulpture. Živi i radi na relaciji Beograd-Firenca.


KOMBINAT je neformalna kreativna grupa koja okuplja ljude različitih obrazovnih i profesionalnih profila s interesom za pitanja od javnog značaja. Grupa je fokusirana na implementaciju multi-disciplinarnih projekata iz oblasti kulture, umetnosti, obrazovanja i zaštite čovekove okoline. Od svog osnivanja u maju 2009. godine grupa je realizovala nekoliko kulturnih projekata (izložba eko-svesnih fotografija "BGreen", izložba slika Nebojše Aleksića "Poetika znaka", inicijativa "Umetnost na ulice" – slike na bilbordima, izložba slika Dušice Pejić i Nebojše Aleksića "Incontro") i pokrenula inicijativu "KoopeArtiva" s idejom uspostavljanja i jačanja veze na osovini privrednik-umetnik.


 



Datum objavljivanja: 08.12.2009.