Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Imaginarni vrtovi Ibera Robera

Narodni muzej ima zadovoljstvo da, kroz izlaganje dragocenih dela evropske umetnosti koja čuva u okviru Zbirke strane umetnosti, javnosti ponovo ponudi dodir sa drugim vremenima, kulturama i zemljama.


 


Ovoga puta, čast nam je da najavimo intimnu izložbu Imaginarni vrtovi Ibera Robera zahvaljujući kojoj ćemo imati priliku da prošetamo umetnikovim imaginarnim vrtovima, upoznajući francusku kulturu 18.veka.




Slike Stepenište parka palate Farneze u Kapraroli i Park na jezeru dela su jednog od vodećih francuskih umetnika druge polovine 18. veka, Ibera Robera, koji je kroz svoj rad ujedinio iskustva dizajnera vrtova i slikara. Rober od Ruina, kako su još nazivali ovog umetnika, najveći ugled stekao je slikajući idealizovane i vanvremenske vedute na kojima se prožimaju ruševine zdanja iz prethodnih epoha i priroda.




Pored mogućnosti da se prošetamo fantaziskim predelima kreiranim u 18. veku, izložba Imaginarni vrtovi Ibera Robera nam pruža priliku da kroz prateće tekstove saznamo mnoštvo pojedinosti o kompleksnom procesu konzervacije i restauracije. Zahvaljujuci ovom segmentu izložbe uvidećemo kako je uz pomoć specifičnih analiza i ispitivanja moguće proniknuti u tajni život slika.




Svečano otvaranje izložbe biće upriličeno u sredu, 22. februara u 19 časova i tom prilikom prisutnima će se obratiti dr Tatjana Cvjetićanin, direktor Narodnog muzeja, dr Saša Brajović, vаnrеdni prоfеsоr nа Оdеlјеnju zа istоriјu umеtnоsti Filоzоfskоg fаkultеtа u Bеоgrаdu i autor izložbe, dok će izložbu svečano otvoriti Predrag Marković, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije.


 



Datum objavljivanja: 19.02.2012.