Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ilustratori Kreativnog centra

Izlozba: "Ilustratori kreativnog centra", 12. novembar - 5. decembar 2009. Muzej primenjene umetnosti. Svečano otvaranje: četvrtak, 12. novembar 2009. u 19 časova.

 


Izložbu otvaraju: Jasminka Petrović, pisac, Dobrosav Bob Živković, ilustrator i Ljiljana Marinković, direktor izdavačke kuće Kreativni centar  Kustos izložbe: Slobodan Jovanović, kustos MPU u Beogradu


Izdavačka kuća Kreativni centar  proslavlja 20 godina od izlaska prve knjige. Istovremeno dobitnik je titule "Izdavač godine" na ovogodišnjem beogradskom Sajmu knjiga.


Kreativni centar je do sada objavio više od tri stotine naslova domaćih autora, koje je ilustrovalo šezdesetak umetnika. Iako ovi ilustratori rade u različitim medijima i za razne žanrove knjiga namenjene deci razlićitog uzrasta, njihove poetike su utemeljene u jedan prepoznatljiv stil koji je jasno vidljiv u produkciji Kreativnog centra. Može se reći da ilustratori Kreativnog centra neguju stil blizak karikaturi, najviše zahvaljujuci profesorima Dušanu Petričiću i Rastku Ćiriću, koji su izvršili veliki uticaj na generacije domaćih ilustratora na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Zato nije slučajnost da se, posle izložbi posvećenih stvaralaštvu ova dva velikana srpske umetnosti, kao i izložbe ilustratora Politikinog Zabavnika, u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu organizuje izložba "Ilustratori Kreativnog centra".  


U tekstu monografije koja je priređena za ovaj jubilej Slobodan Jovanović,  kustos Muzeja primenjene umetnosti podseća da je prvi ilustrator koji radi za Kreativni centar  Dobrosav Bob Živković. Tokom protekle dve decenije ove saradnje, njegov duhoviti način ilustrovanja postaje prepoznatljiv kao stil Kreativnog centra. Jarke boje, karikaturalni likovi, pažnja posvećena najsitnijem detalju i specifičan smisao za humor osnovne su karakteristike ovih ilustracija. U pocetku, Bob ilustruje slikovnice o životinjama po tekstovima Simeona Marinkovića, osnivača Kreativnog centra, da bi potom ilustrovao skoro stotinu knjiga Kreativnog centra. Njegove ilustracije za ediciju "Bez dlake na jeziku" predstavljaju primer kreativnog odnosa domaćih pisaca i ilustratora. Knjiga "Seks za početnike" Jasminke Petrović je najviše prevođena knjiga Kreativnog centra, uz većinu ostalih knjiga iz ove edicije.




Od nastanka Kreativnog centra, u ovoj izdavačkoj kući objavljivane su knjige raznih žanrova za decu raznih starosnih doba. Slikovnice su namenjene za najmlađu decu i u njima ilustratori koji neguju pikturalnu strukturu radova mogu u potpunosti da se iskažu. Pored njih, objavljuju se knjige za decu i omladinu, udžbenici za osnovnu školu, knjige za roditelje, vaspitače, učenike i nastavnike. Udžbenici imaju određene kanone predstavljanja, pa se ilustratori povinuju ovim normama. Ipak, Kreativni centar nastoji da svojim udžbenicima podstakne decu na kreativno razmišljanje i istraživanje. Za udžbenik "Muzička kultura za treći razred osnovne škole", Kreativni centar je dobio nagradu na Sajmu knjiga u Frankfurtu 2007. godine. Knjigu je veštim crtežima ilustrovao Boris Kuzmanović tako da likovi predstavljaju vizuelni ekvivalent teksta udžbenika. Čitanku za predškolce i mlade osnovce "U marami jabuka" je oslikala Suzana Kubinec, čija pikturalna rešenja bazirana na razigranom crtežu doprinose različitom pristupu pojedinim temama, a smeli kolorit čini da se ove ilustracije izdvajaju iz uobičajene produkcije slikovnica za najmlađu decu. Čitanka "U marami jabuka" je proglašena za najbolju knjigu za decu na Beogradskom sajmu knjiga 2002. godine. Knjiga "Daj mi krila jedan krug" po tekstu Vladimira Andrića je zajednički ilustratorski poduhvat Milana Pavlovića, Ivice Stevanovića i Koste Mladenovića. Tri ilustratora različitog formalnog pristupa, koji rade u različitim medijima, napravili su knjigu u kojoj se spajaju različite ilustratorsko-karikaturalne poetike. "Daj mi krila jedan krug" je proglašena za najbolju dečiju knjigu na sajmu u Beogradu 2006. godine. 


Nagrada Beogradskog sajma knjiga, kao i ostale nagrade, svedoče o konstantnom kvalitetu rada Kreativnog centra. Angažuju se ilustratori koji ce na inovativan način odgovoriti tekstu koji obrađuju, ili dati nova likovna rešenja starih tekstova Dušana Radovića, Branka Ćopića, Hansa Kristijana Andersena i drugih čuvenih pisaca za decu. Neki ilustratori će na zadati tekst reagovati na slikarski način, neki grafički, foto-realistično, a većina karikaturalno. Na ovaj način, Kreativni centar nastavlja svoju misiju razvijanja kreativnog razmišljanja i potrebe za istraživanjem kod dece. Na ilustracijama urađenim za njihova izdanja možemo videti malu enciklopediju savremene srpske ilustracije za decu, njihove roditelje i nastavnike.


Portfolio Muzej primenjene umetnosti


 


Datum objavljivanja: 10.11.2009.