Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Igra asocijacija, Marijane Popović

U utorak, 9. jula u 19 sati u galeriji Centra za kulturu Majdanpek, otvara se samostalna izložba zidnih skulptura, autorke, Marijane Popović. Izložba traje do 19. jula, 2013. godine.


 


Postavkom  koja obuhvata dvadest dva dela nastalih u 2012. godini publici Majdanpeka i okoline predstaviće se vajarka  Marijana Popović. Marijana Popović pripada mladjoj generaciji vajara. Rodjena je U Beogradu 06. 01.1977. godine, član je ULUS-a i učesnik preko 50 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagala u Beogradu, Kruševcu, Aleksincu, Apatinu i Paraćunu.Dobitnik je više značajnih nagrada kako iz oblasti vizuelnih umetnosti tako i iz oblasti dizajna.Živi i radi u Beogradu.



 


Asocijacije - sličnosti, suprotnosti, udaljenosti, bliskosti - stvaralaštvo kao proces



Igra asocijacija Marijane Popović oslanja se na stvaralaštva priznatih umetnika koji su ostavili duboke tragove na umetničkim prostorima. No, to je samo polazna tačka njenog stvaralaštva, koje se nadograđuje pre svega originalnom formom i jedinstvenom likovnošću, svrstavajući ovu postavku u krugove zanimljivih i interesantnih događaja.

Poistovećujući svoje stvaralaštvo s velikanima koji su asocijativno prisutni na njenim radovima, umetnica obuhvata sve istovetnosti i idejnosti koje povezuju i odvajaju umetnički čin, govoreći o zajedničkoj ulozi umetnika i njihovih zadataka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Stilska obojenost njenog stvaralaštva pojednostavljuje doživljaj njenog dela samim tim što su korišćeni elementi dostupni i svakodnevnevni, ali oslobođeni trivijalonosti i banalnosti koja im je sudbinski dodeljena.

Sve ovo čini postavku posebno interesantnom, ubacujući i vrhunski element jednostavnosti koji je presudan u doživljavanju jednog umetničkog dela i koji gledaoca dovodi u trenutke razumne osećajnosti i bliskosti prilikom bilo kakavog analitičnog sagledavanja.

Svakako da je ova izložba donela različitosti i osveženja na našoj likovnoj sceni i dobro je što se ovom postavkom razbio koncept uobičajenih galerijskih postavki u našoj galeriji.



Ivan Matejević


 


Datum objavljivanja: 08.07.2013.