Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Igor Kordej u MSUV

Kreativna radionoca Bunker i SKC Novi Sad, organizuju izložbu ilustracija Igora Kordeja u MSUV, Dunavska 37. Novi sad. Otvranje je u utorak, 5. jula u 20. časova.


 


Igor Kordej rođen je u Zagrebu 1957. i jedan je od najplodnijih i najuspjesnijih strip autora i ilustratora u regiji i sšre. Profesionalna karijera teče mu, uglavnom, uzlaznom putanjom već preko 30 godina. Radovi su mu objavljivani širom Evrope, SAD, Kanadi i Latinskoj Americi, i nalaze se u brojnim javnim i privatnim kolekcijama, od Nacionalne kongresne biblioteke u Washingtonu, do Lucasovog filmskog studija. Njegova ilustracija «Pennsylvania plane», posvežena zrtvama 11. septembra i objavljena  putem CNN-a, potresla je ljude širom sveta. Od brojnih izdavača s kojima je sarađivao tokom godina treba spomenuti : Heavy Metal magazin, Marvel, DC Comics , Dark Horse u SAD, te Dargaud, Humanoides Associes, Toutain, Silvester Strips i Algoritam u Evropi. Poslednjih godina radi kao «kućni autor» za francuski Delcourt, za kojeg radi simultano na četiri strip serijala – «Tajna povijest», » Srce bitaka», «Taras Buljba»  i «Empire»  i «Keltos» (od kojih se prva tri objavljuju i u Hrvatskoj). Živeo je nakratko u Danskoj i godinama u Kanadi. U zadnje vreme ponovo živi i radi u Zagrebu. Gotovo svi recentni projekti na kojima radi su istorijske - ratne tematike, odabrani zbog njegovog izuzetno antiratnog opredeljenja, no povremeno pravi izlete  u žanrove distopije i fantastike , kao sto su «Smoke» (za IDW, SAD) ili novi projekti »Keltos» za Delcourt te «L'idole et le fleau» za 12 BIS.



Osim stripova i ilustracija, bavi se i grafičkim dizajnom.  Najnoviji primeri su CD omoti za  Libar ,  Psihomodo Pop, Bulbuli i Leiner & Hrnjak.



 Od brojnih nominacija i nagrada, novijih datuma su:



- nagrada stručnog žirija za najboljeg crtača  za X-men serijal ( Gijon, Spanija 2005.);

- nominacije za Eisner i Kurtzman nagrade za kratki serijal «Smoke» (simultano u SAD i Kanadi 2006.);

- nagrada publike za najboljeg crtača ( Reims, Francuska 2007.);

- nagrada za doprinos stripu na Danima stripa u Virovitici 2009.,

- nominacija za Eisner nagradu - kratki serijal «Unknown Soldier», za koji je radio naslovnice ( San Diego, SAD 2009.)

- nagrada Glyph za najbolju naslovnicu – «Unknown soldier» No. 1 (Phyladelphia, SAD 2009.)

- nominacija za Eagle award  - najbolji strani strip ; za serijal «Tajna povijest» ( Bristol, Engleska, 2010.)



- i posljednja, autoru vrlo draga – nagrada  «Persona mas nocturna» - za ulozeni trud u podupiranju festivalskog sanka (Aviles, Spanija 2010.)


 


 



Datum objavljivanja: 05.07.2011.