Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Hvala vazduhu, Saše Stojanovića

U utorak, 6. septembra u 19 sati u Galeriji Dvorište, Kulturnog centra Pančeva, otvara se samostalna izložba slika i crteža, autora Saše Stojanovića, pod nazivom, "Hvala vazduhu". Izložba se može pogledati do 16. septembra.

 


Kao promoter individualne kulture insistiram na likovnom izrazu koji afirmiše zapostavljene vrednosti - ljubav, radost i narativnu toplinu. Ovom prilikom postavljam sliku kao transparent i dajem predlog za njenu novu upotrebu i evolutivnu tendenciju, gde će ona biti odvojena od autora i sama za sebe nositi poruku, oslobađajući se ideoloških okvira vremena u kome je nastala. Najvažniji je pojedinac i njegova lična poruka. Izloženi radovi predstavljaju estetski predlog za nepripadanjem mentalnim kolektivitetima političke manipulacije.

Agresivnost ekonomije i politike koji karakterišu vreme koje živimo, stvorili su uplašenog čoveka bez osećaja moralne odgovornosti. U takvim uslovima je teško biti hrabar. Oni koji bi trebalo da reaguju na zagađenje vazduha i života u Pančevu, konformistički smešteni u svoju inferiornost, žive kao oportunisti i služe kao dekoracija alarmantnoj stvarnosti.

U ovom vremenu hrabrost znači dobrota. Dobra dela se ne čine zbog sebe, niti zbog drugih, već da se kosmos ne bi ispraznio. Biti dobar znači biti hrabar. Svet sve manje liči na dečju sliku koju bi trebalo da stvore odrasli. Ljudi se smanjuju, umanjuju i plaše da budu ljudi.


Saša Stojanović - vizuelni umetnik, performer i aktivista. Svoj rad zasniva na afirmaciji politike ljubavi, komunikacije i kritičkog i auto-refleksivnog odnosa prema životu, stvarnosti i institucijama. Istražuje koncept permanentnog performansa politike života protiv i uprkos kapitalizmu u kome različite umetničke aktivnosti (slikarstvo,dizajn) čine segment koji se ne može posmatrati odvojeno od celokupnog rada. Značajan deo njegovog stvaralaštva čine performansi realizovani tokom devedesetih i početkom dvehiljaditih godina koji su bili deo konteksta angažovane alternative protiv vrednosti koje je promovisao dominantni režim. Kolekcionar ploča i veliki poštovalac zlatnog doba rok muzike i njene kontra-hegemone funkcije koju je vršila kroz komentar društva i promociji društvenog otpora. Deo aktivnosti Saše Stojanovića su i serija događaja pod nazivom "Sepi dru sluša ploče i razgovara sa ljudima", na kojima se sluša i razgovara o muzici sa retkih izdanja ploča. Autor je plakata i omota za album "Sva sreća general voli decu" grupe Obojeni program. Likovno je opremio knjigu "Tri čvora na trepavici" Ljubivoja Ršumovića. Član je ULUS-a.

 

www.sasastojanovic.com


Datum objavljivanja: 04.09.2011.