Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Hose Guadalupe Posado: Smrt je dozvoljena

Ambasada Meksika i Institut Servantes otvoriće u petak u 19.00h izložbu „Smrt je dozvoljena“ meksičkog majstora slikarstva Hosea Guadalupea Posade. Izložba će biti otvorena do 5. decembra.

 


Izložba se organizuje povodom obeležavanja 100 godina od smrti jednog od najuticajnijih majstora meksičkog slikarstva. Izložbu će otvoriti g-dja Mersedes Ruis Sapata, ambasadorka Meksika i g-din Antonio Lasaro Gosalo, direktor Instituta Servantes u Beogradu. Izložba će biti otvorena do 5. decembra


Izložba „Smrt je dozvoljena“ obuhvata 45 grafika ovog poznatog grafičara, ilustratora i karikaturiste sa kraja XIX i početkom XX veka. Njegovi radovi objavljivani su putem dnevne štampe, među koje ubrajamo ilustracije za vesti i političke karikature, kao i slike koje je radio kao reklame za komercijalne firme. On je pre svega poznat kao tvorac čuvene lobanje Katrine koja se često i danas reprodukuje. Upravo pomenutom karikaturom on je kritikovao život više klase i tadašnji režim Portirija Dijasa. Česti motivi na njegovim karikaturama su živopisni i živahni kosturi i lobanje, koji plešu, voze bicikl, sviraju gitaru, piju ili nose karnevalske maske. Upravo su ove karikature često objavljivane za Dan mrtvih koji se u Meksiku proslavlja 1. novembra.


Hose Guadalupe Posada (1852 – 1913) imao je plodan život kao graver i bakropisac. Njegove ilustracije objavljivane su u dnevnim novinama, kao reklame, na lecima ili uz neke važne tekstove. Posada se bavio najaktuelnijim temama sa dozom crnog humora i borio se da privuče pažnju i neobrazovanog stanovništa upečatljivim kompozicijama i slikama. Međutim tokom svog života nije bio poznat niti šire priznat. Njega, kao umetnika, otkrivaju umetnici nakon Meksičke revolucije, pre svega čuveni muralista Dijego Rivera. Zahvaljujući velikom broju umetnika, koji ga direktno ili indirektno, prizivaju u svojim radovima Hose Guadalupe Posada postaje svetski priznat i poznat. Zapravo, Hose Guadalupe Posada postaje jedini umetnik koji prerasta u simbol meksikanizma kao umetnik siromašnih i opljačkanih i najreprezentativniji primer drevnog meksičkog običaja – proslave Dana mrtvih. Stoga nije slučajno da se izložba otvara upravo 1. novembra kada se proslavlja ovaj praznik.


Posada je svojim vizuelnim komenarima savremenih događaja i posrednim aluzijama na njih kroz fantasične prizore uticao na pripremu meksičke revolucije. Posada je ostavio iza sebe više od 15.000 grafika rasutih po knjigama, novinama i posebnim listovima. Beograđani će imati priliku da vide 45 njegovih radova i da se uvere zašto je Andre Breton još davne 1938. ocenio njegov rad kao pravi primer crnog humora.


Hose Guadalupe Posada prvi put je Beograđanima predstavljen davne 1965. u Kulturnom centru Beograda, a potom 2002. godine u Muzeju savremene umetnosti.


 


Datum objavljivanja: 29.10.2013.