Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Horror Show

"Horror Show" - Radionica Mad Squirrel FX, Sendy Kumalakanta, Lana Rakanović i Beca Rakanović. Kulturni centar Beograda, Galerija Artget, otvaranje izložbe u petak, 7. septembra u 20. sati.


 


U programu Galerije Artget, čiju okosnicu u 2012. godini čine mnogostrane  veze između fotografije i filma, izložba Horror Show radionice za specijalne efekte Mad Squirrel FX predstavlja poseban doprinos ovom tematskom korpusu jer, kako u uvodnom tekstu kaže Nenad Bekvalac, "Pred vama se nalazi neistražena teritorija srpske kinematografije. Iako postoje autori koji su zagrebali po površini pojedinih tema u oblasti strave i užasa, inače veoma prisutnim u domaćoj mitologiji, te teme se još uvek ne mogu smatrati delom naše filmske tradicije."



Ovu izložbu posebnom čini, s jedne strane, činjenica da su njeni autori članovi jedne od retkih radionica za specijalne efekte kod nas, koju od osnivanja 2006. godine čine Sendy Kumalakanta, Lana Rakanović i Beca Rakanović, a sa druge, novi i drugačiji pristup koji su imali u njenom oblikovanju.  Iako je nastala kao "logičan nastavak  izložbe fotografija Memories of a Killer (Sećanja ubice) iz 2009. godine, u čijoj osnovi je bila "modna" fotografija - savršeno našminkane devojke bile su podjednako lepe i kao žrtve, a jarki kolorit fotografija umanjivao je morbidnost njihovih tema, Horror Show je tražio donekle drugačiji pristup -  da neke, ne sve,  fotografije izgledaju kao kadrovi iz filmova", kažu umetnici. Upravo u tome su i uspeli: dizajnirali su i izradili maske filmskog kvaliteta a isključivo za potrebe fotografisanja i ove izložbe inspirisane nekim od kultnih horor filmova kao što su Teksaški masakr, Svitanje mrtvih, Brda imaju oči, ali i modernijim horor filmovima kao što je Podzemni svet.



Za potrebe  izložbe su napravili 15 različitih protetičkih maski i druge efekte kao da se rade za film baziran na efektima, a uz to su postigli  i efekat  kao i sa delom filmske umetnosti koje gledaoce treba i da zabavi. Napomenimo i da je prvu kompletnu protetičku masku čudovišta u srpskoj kinematografiji uradio upravo Sendy Kumalakanta za film Šejtanov ratnik reditelja Stevana Filipovića 2006. godine. Horror Show je peta izložba radionice Mad Squirrel FX i prati je radionica za specijalne efekte, koja se održava 11. septembra u Domu omladine s ciljem da što veći broj ljudi prođe kroz ceo proces izrade specijalnih efekata i tako  popularizuje ova oblast primenjene umetnosti.



Sendy Kumalakanta, rođen u Beogradu 1978. godine. Završio Srednju dizajnersku školu u Beogradu, odsek za industrijski dizajn. Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna završio 2007. godine. Član ULUPUDS-a. Osnovao radionicu za specijalne efekte "Mad Squirrel" 2006. godine.



Lana Rakanović, rođena u Beogradu 1979 godine. Završila Arhitektonsku tehničku školu u Beogradu. Diplomirala na FPUiD na odseku za keramiku i staklo 2005. godine. Članica radionice "Mad Squirrel", ULUPUDS-a, radi u statusu slobodnog umetnika. Upisala 2011. godine MA studije "Cultural Policy and Management", UNESCO Chair  Univerzitet umetnosti Beograd, Université Lumière Lyon 2.



Beca Rakanović, rođena u Beogradu 1979 godine. Završila Arhitektonsku tehničku školu u Beogradu. Studentkinja Mašinskog fakulteta u Beogradu, članica radionice "Mad Squirrel".



Zajedno se bave  specijalnim efektima, korektivnom šminkom, izradom rekvizita, keramikom, vajarstvom, konceptualnim dizajnom, scenografijom, mehaničkim efektima. Dobitnici su više nagrada i priznanja. Radili su na brojnim filmovima (Dnevnici iz Černobilja, Klip, Hitna pomoć, Šišanje, Vilenjakova priča, Čarlston za Ognjenku, Šejtanov ratnik, Oktobar, Crveni sneg...) i pozorišnim predstavama (Maza i Lunja, Buđenje, Koračaj lagano, Šest plesova, Maratonci trče počasni krug, U pola cene, Sirano de Beržerak...), kao i u produkciji mnogih reklama, muzičkih spotovima...  Gosti fotografi: Ana Jelić, Đorđe Savić, Dalibor Tonković i Sendy Kumalakanta


 


 





 



 



 


Datum objavljivanja: 05.09.2012.