Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Hikari – iz Japana Srbiji

Izložba "Hikari – iz Japana Srbiji", 6 – 27. septembar 2012. Galerije Muzeja primenjene umetnosti, koordinator izložbe: Dejan Sandić, kustos za međunarodnu saradnju MPU.


 


Izložba "Hikari - iz Japana Srbiji", u organizaciji Yubido Inc. iz Tokija, sastoji se od 240 eksponata i predstavlja pravi kaleidoskop različitih medija, tehničkih i umetničkih pristupa koji podržavaju i izražavaju mnoštvo pojedinčnih poetika - sumirajući i   otkrivajući  osnovne  tokove japanske umetnosti danas.



Koncipirana kao prezentacija savremene i tradicionalne japanske umetnosti izložba je  realizovana na tragu tragičnih i dramatičnih događaja -  prirodne i tehnološke katastrofe koja je zadesila Japan u martu 2011 godine,  kao i dugogodišnjeg građanskog rata  i njegovih posledica  kroz koje je ne tako davno prošla Srbija. Nadovezujući se na osvedočeno prijateljstvo koje povezuje dve zemlje i iskazuje se naročito u teškim vremenima i neprilikama, ovaj  umetnički projekat   nosi sobom  poruke mira, obnove i nade - simboličke odrednice koje u Japanu vezuju za  - Hikari,  svetlost.



Tako "Hikari - iz Japana Srbiji",  predstavlja znatno više od  izložbe savremene japanske umetnosti. To je projekat koji u formi izložbe, a potom i knjge, komunicira na različitim nivoima večito prožimanje lokalnog i svetskog, nacionalnog  i internacionalnog, prošlog i savremenog, pojedinačnog i opšteg.


 



Datum objavljivanja: 08.09.2012.