Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Henkel Art.Award za 2010

Juče je u Beču zvanično otvorena izložba dobitnika Henkel Art.Award za 2010. godinu, Maksimilijana Čizlaka, pod nazivom "Umetnost je zabranjena voćna marmelada".

 


Günter Thumser, predsednik Henkela za centralnu i istočnu Evropu, i Karola Kraus, direktorka muzeja savremene umetnosti MUMOK u Beču, zajednički su pozvali goste u Fabriku MUMOK, gde će se održati izložba radova poljskog umetnika od 4. do 29. maja 2011. godine.




Posetioci Čizlakove izložbe imaće priliku da pogledaju njegove originalne filmske radove sa veoma intenzivnom naracijom. Poljski umetnik koristi sva sredstva dostupna nemom filmu, počevši od estetike amaterskih filmova sa portala YouTube pa do kombinovanja već postojećeg video materijala. Umetnik tretira film kao vid komunikacije na potpuno nedogmatičan i pomalo humoristički način. Kao materijal koristi istoriju filma i medijske mitove, kao što su na primer svemirsko putovanje Jurija Gagarina ili koncert Dorsa, i na taj način stvara jedan veoma nekonvencionalan filmski jezik. Neki od njegovih radova, poput Doktora Fausta ili Devetog oblaka (Cloud Nine) mogu da se posmatraju kao satire sveta umetnosti.




Izložba traje od 4. do 29. maja 2011. godine, u muzeju savremene umetnosti MUMOK u Beču, koji se nalazi na adresi Museumsplatz 1, 1070 Beč. "Promovisanje mladih umetnika iz regiona centralne i istočne Evrope je od izuzetne važnosti za nas”, rekao je Günter Thumser na otvaranju izložbe. „Razlog za to je što umetnost u velikoj meri doprinosi međusobnom razumevanju u regionu".  Već deseti put, Henkel Art.Award. konkurs otvoren je za umetnike iz regiona centralne i istočne Evrope. Nagrada uključuje početnu podršku u radu i profesionalnom razvoju. Ta dugoročna podrška i posvećenost Henkela poslužila je kao osnova za uspehe međunarodnih izložbi mnogih dobitnika Henkelove nagrade za umetnost, kao što su Dan Perjovši, Miha Strukelj i Mladen Miljanović.


 


Datum objavljivanja: 04.05.2011.