Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Henkel Art.Award. 2011

Ruski umetnik David Ter - Oganjan dobitnik je ovogodišnje Henkel Art.Award. nagrade za umetnost koja obuhvata novčani iznos od 7.000 evra i dve samostalne izložbe.


 


Henkelova nagrada za mlade umetnike Austrije, u okviru istog konkursa, dodeljena Štefanu Gletleru. Desetu godinu za redom, Henkel za centralnu i istočnu Evropu, u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti u Beču (MUMOK) dodeljuje sada već tradicionalnu nagradu talentovanim mladim umetnicima tog dela Evrope. Ove godine, 870 mladih umetnika konkurisalo je za nagradu. Međunarodni stručni žiri sačinjen od muzejskih i stručnjaka iz oblasti umetnosti, istaknutih kustosa i vlasnika galerija, odlučio je da Henkelovu nagradu za umetnost za 2011. godinu dodeli umetniku Davidu Ter-Oganjanu iz Rusije.




"Ovim takmičenjem i nagradom za umetnost, Henkel želi i teži da doprinese evropskoj integraciji i kulturnom razumevanju regiona centralne i istočne Evrope. Počastvovani smo i veoma ponosni što je nagrada stekla takav ugled. Za ovih deset godina, 4.500 umetnika iz zemalja centralne i istočne Evrope podnelo je više od 25.000 umetničkih radova", izjavio je Gunter Tumser, predsednik Henkela za centralnu i istočnu Evropu, na gala ceremoniji dodele nagrada. Tom prilikom, portparol žirija i direktorka MUMOK-a, Karola Kraus, obratila se prisutnima i pozdravila posvećenost Henkela u promovisanju mladih umetničkih pozicija iz istočne Evrope.




Henkelova nagrada za mlade umetnike Austrije, koja se već šesti put dodeljuje u okviru Henkelove nagrade za umetnost, osmišljena je tako da promoviše mlade austrijske umetnike i podrazumeva novčanu nagradu od 2.000 evra. Ove godine, nagrada je dodeljena Štefanu Gleteru koji je impresionirao žiri visokim kvalitetom svog umetničkog dela u disciplinama poput slikanja, crtanja i vajanja.


 



Datum objavljivanja: 14.11.2011.