Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Henkel Art.Award.

Henkel za centralnu i istočnu Evropu (CEE), jedanaestu godinu za redom, dodelio je nagradu Henkel Art.Award. za istočnu Evropu. Ove godine, razlog za sreću imala je umetnica iz Estonije, Mardž Monko.


 


Nagrada podrazumeva novčani iznos od 7.000 evra i dve samostalne izložbe – što nagradu čini vrednom ukupno 35.000 evra.



"Svojom nagradom za umetnost, Henkel želi da doprinese kulturnom razumevanju regiona istočne Evrope. Drago nam je što je tokom prethodnih jedanaest godina veliki broj umetnika iz više od 20 zemalja regiona poslao preko 25 000 umetničkih dela," rekao je Ginter Tumser, predsednik Henkela za centralnu i istočnu Evropu tokom ceremonije dodele nagrada u muzeju moderne umetnosti (MUMOK) u Beču.



Međunarodni žiri birao je najbolje od 931 pristiglog umetničkog dela mladih umetnika iz istočnoevropskog regiona. Žiri sastavljen od umetnika, muzejskih stručnjaka i kustosa je odlučio da nagradu dodeli Mardž Monko, estonskoj umetnici rođenoj 1976. u Talinu.



Nagrada za najboljeg mladog umetnika u Austriji koja promoviše mlade austrijske umetnike i donosi novčanu nagradu od 2 000 evra, ove godine je otišla u ruke mladoj Bečlijki Morin Kaegi koja je impresionirala žiri različitim vrstama umetničkih tehnika kao što su fotografija, video sadržaj, crtanje i slikanje koje se prožimaju u njenim instalacijama. Istovremeno, nagrada za najboljeg mladog umetnika koja se dodeljuje u sklopu Artists-in-Residence programa dodeljena je ruskoj umetnici Olgi Jitlinoj koja svojim video spotovima i interaktivnim instalacijama, govori o aktuelnim problemima u ruskom društvu.  



Dodatne informacije možete naći na: http://artaward.henkel.at ili preko www.facebook.com/HenkelArtAward.


 



Datum objavljivanja: 01.11.2012.