Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Henkel Art.Award.

Pet mladih umetnika iz Istočne Evrope u finalu prestižnog konkursa. Srpska umetnica, Katarina Zdjelar, u finalu Henkel Art.Award. 2012.


 


Međunarodni stručni žiri izabrao je pet mladih umetnika i umetničkih timova iz Estonije, Litvanije, Rumunije, Rusije i Srbije za finaliste Henkel Art.Award. umetničkog konkursa za 2012. godinu. Odabrani umetnici pobedili su u konkurenciji od 931 prijavljenog rada. Nagrada se sastoji od novčanog dela u vrednosti od 7.000 evra, izložbe u rodnoj zemlji umetnika, kao i samostalne izložbe u muzeju MUMOK u Beču. Pobednik konkursa će biti proglašen na gala ceremoniji dodele nagrada koja će se održati 30. oktobra 2012. godine u MUMOK-u. 



Pored predsednika Rajnera Fuhsa, glavnog kustosa Muzeja savremene umetnosti Fondacije Ludvig u Beču (MUMOK), međunarodni stručni žiri činili su Nada Beros, glavna kustoskinja Novog muzeja savremene umetnosti u Zagrebu u Hrvatskoj, kao i Mladen Miljanović, izvanredni umetnik iz Bosne i Hercegovine i pobednik konkursa za Henkel Art.Award nagradu 2009. godine.



„Uprkos razlikama, pet nominovanih finalista prenelo je izuzetnu osećajnost prema društvenim i kulturnim promenama u svojim zemljama posle nestanka komunizma. Njihov rad prikazuje konflikt sa sopstvenom istorijom i tenzije između bivših utopija i aktuelne realnosti, istovremeno se baveći uslovima komunikacija i utopijama u aktuelnom dobu medija“, izjavio je Rainer Fuhs, glavni kustos u MUMOK-u i predsednik žirija za dodelu Henkel Art.Award nagrada.



Mladi umetnici koji imaju priliku da osvoje nagradu su Mardž Monko (Estonija), Miks Mitrevič (Litvanija), Anča Benera i Arnold Estefan (Rumunija), Olga Jitlina (Rusija) i Katarina Zdjelar (Srbija). 



Henkel kompanija za centralnu i istočnu Evropu organizuje Henkel Art.Award. konkurs u saradnji sa KulturKontakt Austria kulturnim centrom od 2002. godine, pozivajući kreativne umetnike iz centralne i istočne Evrope da prijave svoje umetničke radove. Godine 2009, nagrada je proširena kako bi uključila saradnju sa MUMOK-om, koji pobedniku pruža priliku da izlaže svoja umetnička dela u vidu samostalne izložbe.



Dodatne informacije o Henkel Art.Award. nagradi dostupne su na internet adresi http://news.henkel.at ili na http://www.facebook.com/HenkelArtAward.


 


 



Datum objavljivanja: 22.08.2012.