Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Henkel Art.Award

Henkel Art.Award. žiri izabrao finalistu iz Srbije. Katarina Zdjelar predstavlja Srbiju na konkursu Henkel Art. Award. 2012 u Beču.


 


Domaći žiri izabrao je mladu umetnicu Katarinu Zdjelar za pobednicu ovogodišnjeg Henkel Art.Award. konkursa. Kao finalista iz Srbije, Katarina će predstavljati našu zemlju u Beču i imati priliku da osvoji vrednu i prestižnu nagradu, u konkurenciji umetnika iz 23 zemlje iz centralne i istočne Evrope i centralne Azije.



Stručni žiri koji su činili dr Zoran Erić, kustos Muzeja savremene umetnosti, Biljana Tomić - DeNegri, direktorka Nezavisne kulturne asocijacije i Marko Miletić, radnik u kulturi, doneo je odluku da Katarini Zdjelar pruži priliku za osvajanje prve nagrade koja uključuje novčanu podršku od 7.000 evra, izložbu u MUMOK-u u Beču, kao i prezentaciju u matičnoj zemlji umetnika. „Iz godine u godinu, beležimo sve veći broj prijava na konkurs, te smo i ovoga puta imali izuzetno težak zadatak. Čak 108 radova prijavljeno je na konkurs i izuzetno mi je zadovoljstvo što je nivo umetničkog kvaliteta na zavidno visokom nivou“, izjavio je Zoran Erić, predsednik žirija.



U obrazloženju izbora finaliste predsednik žirija dr Erić je rekao: „Katarina Zdjelar je predstavila portfolio radova visoko profesionalnog kvaliteta. Njeno učešće i predstavljanje Srbije na brojnim manifestacijama širom sveta, govori o uspešnom prisustvu ove umetnice, kako na lokalnoj, tako i na međunarodnoj sceni. Katarina predstavlja ozbiljnog kandidata za nagradu i njena dosadašnja karijera, koja je i dalje u stalnom usponu, garantuje da njen rad ne može da ignoriše nijedan međunarodni žiri.“



Internacionalni žiri najviše klase u septembru će oceniti prijave i nominovati pet umetnika kao finaliste za Henkel Art.Award. 2012. Dobitnici nagrada biće objavljeni na gala ceremoniji koja će se održati u Beču na jesen ove godine.



Nagrada Henkel Art.Award. namenjena je izvanrednim i inovativnim radovima umetnika iz oblasti slikarstva, crtanja, fotografije, video umetnosti i instalacija. Takmičenje Henkel Art.Award. je mnogim učesnicima i dobitnicima nagrada poslužilo kao početni korak na putu ka internacionalnoj karijeri.


 


 



Datum objavljivanja: 20.06.2012.