Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Henkel Art. Avard. 2011

Mladi umetnici kojima je pružena mogućnost da osvoje novčanu nagradu i sopstvenu izložbu su Kris Salmanis (Letonija), Kristina David (Rumunija), David Ter-Oganjan (Rusija), Ištvan Ist Huzjan (Slovenija) i umetničkra grupa Jurij Krušak i Julija Kostereva (Ukrajina).


 


Beč – Međunarodni stručni žiri na čelu sa Karolom Kraus, direktorkom Muzeja savremene umetnosti Fondacije Ludvig u Beču (MUMOK), izabrao je pet mladih umetnika iz Letonije, Rumunije, Rusije, Slovenije i Ukrajine za finaliste umetničkog konkursa Henkel Art.Award. 2011. Odabrani umetnici pobedili su u konkurenciji od 870 radova pristiglih na konkurs. Nagrada uključuje novčani deo u vrednosti od 7000 evra, izložbu u rodnoj zemlji umetnika, kao i samostalnu izložbu u MUMOK muzeju u Beču, gde će se 9. novembra 2011. godine održati svečana ceremonija dodele nagrada pobednicima.



Henkel za centralnu i istočnu Evropu (Henkel CEE) od 2002. godine sarađuje sa KulturKontakt Austria na održavanju Henkel Art.Award. konkursa, otvorenog za sve zainteresovane kreativne umetnike iz zemalja centralne i istočne Evrope. Od 2009. godine ta saradnja je proširena uključenjem MUMOK-a iz Beča koji pobedniku omogućuje samostalnu izložbu radova u tom muzeju. U Beču je nedavno održan sastanak međunardnog stručnog žirija, koji pored predsednice žirija Karole Kraus koja obavlja i funkciju direktorke MUMOK-a, uključuje i Lukaša Rondudama, autora i kustosa u Muzeju savremene umetnosti u Varšavi i Zdenku Badovinac, direktorku Moderne galerije u Muzeju savremene umetnosti u Ljubljani. Tom prilikom žiri je izabrao pet kandidata za finale Henkel Art.Award. 2011.




 "Ovogodišnji radovi za Henkel Art.Award. su na veoma visokom umetničkom nivou. Dubina interdisciplinarnih pristupa i umetničkih dela socio-političke i institucionalno-analitičke orijentacije prenosi živu sliku motiva i interesovanja mladih u Istočnoj Evropi koja je veoma impresivna," rekla je Karola Kraus, direktorka MUMOK-a.  Mladi umetnici kojima je pružena mogućnost da osvoje novčanu nagradu i sopstvenu izložbu su Kris Salmanis (Letonija), Kristina David (Rumunija), David Ter-Oganjan (Rusija), Ištvan Ist Huzjan (Slovenija) i umetničkra grupa Jurij Krušak i Julija Kostereva (Ukrajina).


 



Datum objavljivanja: 12.08.2011.